Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο (Τίτος Φλάβιος) Βεσπασιανός, ρωμαίος αυτοκράτορας, ιδρυτής της Φλαβιανής Δυναστείας. Είχε το παρατσούκλι "Μουλαράς", γιατί κάποτε έκανε τον έμπορο μουλαριών, αλόγων και σκλάβων. Εισηγήθηκε τη φορολόγηση των δημοσίων ουρητηρίων, ενώ ένας τύπος αφοδευτηρίου φέρει το όνομά του («Βεσπασιανή»).

Αν και "φιλέλλην" δεν ένιωσε μεγάλη δυσκολία να καταργήσει την "ελευθερία" των Ελλήνων, που πριν από τέσσερα χρόνια τους την είχε χαρίσει ο Νέρων (66 μ.Χ.). Επίσης έκανε νόμους εναντίον της πολυτέλειας και απαγόρευσε στους τοκογλύφους να δανείζουν στους γιους των πλουσίων, γιατί αυτά τα δάνεια δεν θα τ' αναγνώριζε ο Νόμος.

Κάποτε είχε διορίσει σε μια καλή θέση ένα νέο της αριστοκρατίας. Ο νέος ζήτησε να παρουσιαστεί στον αυτοκράτορα να του υποβάλει την ευγνωμοσύνη του. Αλλά νόμισε, πως έπρεπε να στολιστεί και να παρφουμαριστεί. Όταν λοιπόν παρουσιάστηκε μπροστά στο Βεσπασιανό, αυτός τον μύρισε θυμωμένος και του είπε :
- Θα προτιμούσα να μύριζες...σκόρδο !

Παρ' όλη την αμορφωσιά του καταλάβαινε την αξία των γραμμάτων και των τεχνών. Υποστήριξε τους συγγραφείς, τους ποιητές, τους καλλιτέχνες κι έκοψε σύνταξη από το δημόσιο ταμείο για τους καλύτερους απ' αυτούς. Επίσης έκοψε σύνταξη από 100.000 σηστερτίους το χρόνο στους δασκάλους της ελληνικής και της λατινικής.

Όταν ένιωσε πως ήρθε η ώρα του να πεθάνει, ζήτησε να τον σηκώσουν από το κρεβάτι και να τον στήσουν όρθιο.
- Πρέπει οι αυτοκράτορες να πεθαίνουν όρθιοι!

Περισσότερα για το θέμα εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: