Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ο Βόλος του ντε Κίρικο


Σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή το 1978 ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ιταλός ζωγράφος, συγγραφέας και γλύπτης, γνωστός ως ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το ιδίωμα της Μεταφυσικής Ζωγραφικής (Pittura metafisica), αλλά και για την επιρροή που άσκησε σε καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα, όπως ο υπερρεαλισμός και η Νέα Αντικειμενικότητα (Neue Sachlichkeit).
Ο ντε Κίρικο γεννήθηκε στο Βόλο και οι πρόγονοί του ήταν ιταλικής καταγωγής. Ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός και επέβλεπε την κατασκευή του Θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου το 1881, ενώ η μητέρα του ήταν πρώην τραγουδίστρια της όπερας.
Βόλος, πόλη για χειμερινές ιεροτελεστίες.
Βόλτες που λούζονται στο πορτοκαλόχρωμο φως του απομεσήμερου σαν πίνακας του Ντε Κίρικο.
Ποδηλάτες στο λιμάνι από το Δημαρχείο προς τις Πινακοθήκες Παπαστράτου και το πάρκο Αναύρου, δυνατά αποστάγματα τσίπουρου και μεζεδάκια με άρωμα ιωδίου- χταποδοκεφτέδες, σαρδέλα ψητή, καλαμάρι γεμιστό με τυριά, σαγανάκι θαλασσινών και γυαλιστερές.
Τέτοια ώρα, Σάββατο πρωί απολαμβάνεις τη χειμωνιάτικη λιακάδα με φραπέ και αμαρτωλή πάστα φούρνου με κρέμα γάλακτος, σοκολάτα και παντεσπάνι.
Και βέβαια, αν πάτε Βόλο κάνετε τη διαδρομή Ανω Λεχώνια- Μηλιές με το θρυλικό Μουντζούρη. Θα περάσετε πάνω από πέτρινες τοξοτές γέφυρες και δεν θα χορταίνετε τη θέα στον Παγασητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: