Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Χειμωνιάτικο όνειρο στο Καρπενήσι

Παραμένει μία από τις πιο προικισμένες σε βουνίσια ομορφιά περιοχές της Ελλάδας. Ο λόγος για το Καρπενήσι: Αλπικό τοπίο, ξενώνες και ξενοδοχεία που ζωντανεύουν το χειμωνιάτικο όνειρο, τζάκια που καπνίζουν ολημερίς, χωριά βυθισμένα στο χιόνι, ποτάμια που προσφέρονται για να ανεβάσετε σφυγμούς και ένα χιονοδρομικό κέντρο-μαγνήτης για τους φαν του χειμώνα.

Δραστηριότητες:
Οι χωμάτινες διαδρομές μέσα στα έλατα για τους λάτρεις της τετρακίνησης, ιππασία στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη, σκι στο Βελούχι και conoe-kayak στη λίμνη των Κρεμαστών.

Να πάτε:

* Στο όμορφο χωριουδάκι Βουτύρο. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, ανάμεσα στα έλατα, τις βελανιδιές και τα τρεχούμενα νερά ζούσαν οι Αμαδρυάδες, νεράιδες του δάσους.

* Στο μοναστήρι του Προυσού και στην κοιλάδα της Ποταμιάς.

* Στο παραδοσιακό Μεγάλο και Μικρό Χωριό για μερακλίδικο ελληνικό καφέ ψημένο στο μπρίκι, το ζεστό γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη που φτιάχνεται μπροστά στο πελάτη και το εκμέκ καταίφι.

* Στα Φιδάκια ένα από τα ομορφότερα χωριά της Στερεάς, στολισμένο με στενά πλακόστρωτα, παλιά πέτρινα αρχοντικά και ιδανικό φόντο τη λίμνη των Κρεμαστών.

Που να φάτε:

Για τους απαιτητικούς της γεύσης το βουνό προστάζει τσίπουρα και μεζέδες μπροστά στο αναμμένο τζάκι.

"Xάνι". Στον Γάβρο, για νοστιμότατα μαγειρευτά διά χειρός κ. Mαρίκας.
"Xωριάτικο". Στο Mικρό Xωριό, για εξαίσιες σούβλες και κρεατικά.
"Πανόραμα". Στο Καρπενήσι, για λουκάνικα με πράσο.
"Νερόμυλος". Λίγο πριν τα Άγραφα για ψητές πέστροφες και νόστιμη φασολάδα.

Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το αρωματικό ελατίσιο μέλι, τα καρύδια, μαρμελάδα με βούτυρο, τυρόπιτες και χορτόπιτες, χυλοπίτες, τραχανά, λικέρ κράνι, φρέσκο τυρί τσαλαφούτι και γλυκό του κουταλιού κάστανο.

Πως θα πάτε:

Το Καρπενήσι απέχει 293 χλμ. από την Αθήνα και η καλύτερη διαδρομή είναι μέσω Λαμίας - Pάχης Tυμφρηστού. Kάνετε μόνο μία στάση στη Mακρακώμη, για μπουγάτσα στο «Σερραϊκόν». Προβλήματα λόγω χιονιού ή πάγου μπορεί να συναντήσει κανείς μετά το χωριό Τυμφρηστός.

Εδώ, το επίσημο site για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: