Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Οι Castellers de Gràcia


Οι Castellers de la Vila de Gràcia, οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 1996, είναι μια ομάδα η οποία φτιάχνει ανθρώπινα κάστρα (colla castellera), και εδρεύει στην Vila de Gràcia. Το χρώμα των πουκαμίσων τους είναι το μπλε του ναυτικού.

Το πρώτο “4 de 8” ( ένα ανθρώπινο κάστρο ύψους 8 επιπέδων με 4 ανθρώπους στο κάθε επίπεδο) “ανυψώθηκε” από τους Castellers de Gràcia (το να “ανυψωθεί” ένα κάστρο σημαίνει να ξεκινήσει και να τελειώσει χωρίς να υπάρξει καμία πτώση) στις 17 Αυγούστου 2003 στην πλατεία Plaça de la Vila de Gracia.

Στην πόλη της Tarragona, στην Ισπανία, οι castellers συγκεντρώνονται κάθε δύο χρόνια για να δουν ποιος μπορεί να χτίσει το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο ανθρώπινο πύργο. Αυτό το μοναδικό έθιμο απαιτεί εκπληκτική δύναμη, φινέτσα και ισορροπία.

Είναι ένα έθιμο που η παράδοση του ανάγεται στο τελευταίο τέταρτο του XIX αιώνα μέχρι τα πρώτα τριάντα χρόνια του XX αιώνα. Γύρω στο 1890, μια “colla” δημιουργήθηκε από μετανάστες χωρικούς οι οποίοι έφυγαν από την Tarragona εξαιτίας της φυλλοξήρας phylloxera και ονομάστηκε Xiquets de Gràcia. Πιθανόν, αυτοί οι νέοι κάτοικοι της Gràcia βρήκαν στην Vila de Gràcia, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ακόμα μια μικρή πόλη, το ιδανικό περιβάλλον για να δημιουργήσουν ανθρώπινα κάστρα και να εξελιχθούν στην τοπική “colla”. Είναι γνωστό και ιστορικά καταγεγραμμένο ότι αυτή η “colla” είχε ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τουλάχιστον από την δεκαετία του 1880, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι τα έτη 1900, 1910 και κατα τη δεύτερη δεκαετία του Εικοστού αιώνα. Οι περισσότερες παραστάσεις δόθηκαν κατα τη διάρκεια των εορτασμών της Festa Major de Gràcia.

Η σύγχρονη ιστορία των Castellers ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μια ομάδα νέων οι οποίοι σχετίζονταν με το δίκτυο των συλλόγων στις γειτονιές της Gràcia άρχισε να συζητάει την πιθανότητα της ίδρυσης μιας colla η οποία θα πραγματοποιούσε ανθρώπινα κάστρα στην γειτονιά. Η ιδέα άρχισε να παίρνει μορφή όταν αποφάσισαν να γιορτάσουν την πρώτη τους συνάντηση των Οκτώβριο του 1996, και η είδηση της δημιουργίας μιας “colla castellera” άρχισε να διαδίδεται. Η πρώτη πρόβα πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου της ίδια χρονιάς στην πλατεία Plaça del Sol, όπου και συγκεντώθηκαν περίπου 30 άτομα

Η πρώτη δημόσια παράσταση την καινούριας colla πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1997, με την ευκαιρία της Diada Castellera de Santa Eulalia στην πλατεία Placa de Sant Jaume στην Βαρκελώνη, οπου ανύψωσαν δύο στήλους των 4 (ένα άτομο ανα επίπεδο, 4 επίπεδα; αυτη θεωρείται η πιο απλή κατασκευή όλου του ρεπερτορίου). Η πρώτη παράσταση στην Plaça de la Vila de Gràcia, η οποία θεωρείται και η πλατεία της ομάδας, δόθηκε στις 4 Μαρτίου 1997. Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου εξήντα castellers, οι οποίοι πραγματοποίησαν αρκετές από τις βασικές κατασκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: