Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Γενέθλια ο Σταμάτης Σπανουδάκης


Πολλά αστέρια του Facebook εχουν γενέθλια σήμερα:
Afroula Androutsou, ChrisouLa Petra, Giannis Xatzikelis, Sevi Liami, Stamatis Mitsou, Vasso Gounari, Xenia Fox, Μαριλένα Σκανδαλιάρη, Μανωλης Νικολάου. Και μαζί τους η ηθοποιός Τζέση Παπουτσή και ο βετεράνος σταρ του μπάσκετ και προπονητής Στηβ Γιατζόγλου.
Επίσης μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν:

* 1803 - Έκτορ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης Άρχισε να σπουδάζει ιατρική και μετά ακολούθησε τη φυσική του κλίση προς τη μουσική. Σ' ένα θριαμβευτικό ταξίδι του στη Ρωσία παρουσίασε την όπερα Βεατρίκη και Βενέδικτος, της οποίας η υπόθεση είναι παρμένη από το έργο του Σαίξπηρ «Πολύς Θόρυβος για το Τίποτα».

* 1918 - Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν(φωτογραφία), Ρώσος συγγραφέας, τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1970. Είναι γνωστός κυρίως για το μυθιστόρημά του «Αρχιπέλαγος γκούλαγκ», όπου περιέγραφε τη ζωή στα σταλινικά ειδικά στρατόπεδα εργασίας. Κατά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο υπηρέτησε ως αξιωματικός Πυροβολικού του Κόκκινου Στρατού και παρασημοφορήθηκε δύο φορές για τα κατορθώματα της μονάδας που διοικούσε. Κατά τα τέλη του πολέμου όμως συνελήφθη, διότι σε ένα γράμμα προς φίλο του αναφερόταν ειρωνικά για την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Ιωσήφ Στάλιν. Συνεπεία τούτου κατηγορήθηκε για αντισοβιετική προπαγάνδα και μεταφέρθηκε στη Μόσχα για ανάκριση.
Στις 7 Ιουλίου 1945 καταδικάσθηκε σε ισόβια εκτόπιση και οκταετή καταναγκαστική εργασία από ένα έκτακτο δικαστήριο, στο οποίο δεν κλήθηκε καν να υπερασπισθεί τον εαυτό του. Το 1973 κυκλοφόρησε στη Δύση το σπουδαιότερο έργο του, το «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ». Οι σοβιετικές αρχές εξοργίσθηκαν, αλλά λόγω της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητάς του αδυνατούσαν να λάβουν ποινικά μέτρα εναντίον του. Τελικά το 1974 πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα, αποστερούμενος τη σοβιετική ιθαγένεια. Πέρασε για λίγο από τη Δυτική Γερμανία και την Ελβετία, ώσπου τελικά εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Το 1990 η κυβέρνηση Γκορμπατσόφ τού επαναχορήγησε τη σοβιετική ιθαγένεια, αλλά ο Σολζενίτσιν επέστρεψε μόνο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1994 και εγκαταστάθηκε σε μία ντάτσα (εξοχική κατοικία) στη δυτική Μόσχα, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του στις 3 Αυγούστου του 2008, σε ηλικία 89 ετών.

* 1922 - Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Ο λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε απ' όλους τους Έλληνες και η φωνή του συνδέθηκε με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922, στη φτωχογειτονιά του Περιστερίου. Παιδί οκταμελούς, πολύ φτωχής οικογένειας, άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική και, ενώ τα αδέλφια του, το 1940 έφυγαν για το ελληνοαλβανικό μέτωπο, εκείνος έμεινε πίσω, ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού και μάθαινε κιθάρα. Η συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, το 1959, όταν ήταν εξόριστοι στη Μακρόνησο και η ερμηνεία του Επιταφίου του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι. που αναμφίβολα στάθηκε σταθμός στην καριέρα του. Πριν ήταν ήδη ένας λαϊκός καταξιωμένος τραγουδιστής και συνθέτης, έχοντας ερμηνεύσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Ακη Πάνου. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνέθεσε περισσότερα από 80 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα Επίσημη αγαπημένη, Τρελοκόριτσο, Στου Μπελαμή το ουζερί, Φεγγάρι χλωμό, Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα, Του Βοτανικού ο μάγκας κ.α.

* 1948 - Σταμάτης Σπανουδάκης, Έλληνας μουσικοσυνθέτης.
Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Έπαιξε σε πολλά συγκροτήματα σαν μπασίστας την δεκαετία του '60 και στις αρχές του '70, στην Αθήνα, αλλά και στο Παρίσι και το Λονδίνο όπου και έζησε και ηχογράφησε τους δύο πρώτους δίσκους του. Στην αρχή τον τράβηξε η κλασική μουσική, μετά η Βυζαντινή μουσική, η οποία και τον οδήγησε σιγά - σιγά στο Ελληνικό τραγούδι. Όλα αυτά μας φτάνουν στο 1981-2. Από τότε έχει δουλέψει πολύ στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και έχει κάνει πολλούς δίσκους.

* 1949 - Ελένη Γερασιμίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
Η Ελένη Γερασιμίδου γεννήθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μέρος σε πολλές σύγχρονες, ελαφρές και ξένες κωμωδίες, πολλές επιθεωρήσεις και μιούζικαλ. Η Ελένη Γερασιμίδου έγινε περισσότερο αγαπητή στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η πρώτη της τηλεοπτική συμμετοχή ήταν το 1980 στη σειρά "Μεθοριακός σταθμός". Οι νεώτεροι την ξέρουν από τις σειρές "7 Θανάσιμες πεθερές", "Δύο ξένοι", "10η εντολή, ενώ έχει συμμετάσχει και στις εκπομπές "Δέκα μικροί Μήτσοι" και "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο. Στον κινηματογράφο, η Ελένη Γερασιμίδου έχει παρει το Κρατικό βραβείο β γυναικείου ρόλου για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια ημέρα".

* 1950 - Χριστίνα Ωνάση, Ελληνίδα εφοπλίστρια.
Κόρη και μοναδική κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση. Μόλις στα 20 της χρόνια παντρεύτηκε τον κατά 27 χρόνια μεγαλύτερο της κτηματομεσίτη Μ. Τζ. Μπόλκερ με τον οποίο χώρισε εννέα μήνες αργότερα. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον εφοπλιστή και τραπεζίτη Αλέξανδρο Ανδρεάδη και σε τρίτο γάμο τον Ρώσο Σεργκέϊ Καούζοφ, ο οποίος είχε ένα τεχνητό (γυάλινο) μάτι. Ο τελευταίος γάμος της ήταν με τον Τιερί Ρουσσέλ, διάσημο πλέι-μπόυ της εποχής, με τον οποίο απέκτησε την Αθηνά Ωνάση. Με τον Τιερί χώρισαν λίγο αργότερα. Τα τελευταία χρόνια ενώ ετοιμαζόταν να τελέσει γάμο με τον Γιώργο - Χόρχε Τσολμεκτόγλου, πρόεδρο της ελληνικής παροικίας της Αργεντινής, επήλθε αιφνίδια ο θάνατός της πριν προλάβει αυτός να πραγματοποιηθεί. Απεβίωσε το 1988 στην Αργεντινή από έμφραγμα όπως δηλώθηκε επίσημα, λόγω της πολύχρονης κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: