Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η αγορά μουδιασμένη

Στον αναπνευστήρα η αγορά, λένε οι καταστηματάρχες αποχαιρετώντας τη χρονιά. Οι πωλήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, αλλά η υπόλοιπη αγορά εμφανίζεται αρκετά μουδιασμένη, παρόλο που διανύουμε περίοδο εορτών. Εν τω μεταξύ, τέτοιες μέρες χιλιάδες Αμερικανοί έκαναν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου, ξοδεύοντας το ποσό ρεκόρ των 30,8 δισ. δολαρίων.

Ο εορτασμός του νέου έτους είναι μία από τις αρχαιότερες γιορτές. Πολλοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε στην αρχαία Βαβυλώνα περίπου 4.000 χρόνια πριν, την Άνοιξη, κατά το πρώτο νέο φεγγάρι μετά την εαρινή ισημερία.Για πολλά χρόνια, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν ως Πρωτοχρονιά, την πρώτη Μαρτίου. Το 46 π.Χ., όμως, ο Ιούλιος Καίσαρας εφάρμοσε ένα νέο η...μερολόγιο, αυτό που ισχύει και σήμερα, με αποτέλεσμα να μετρά ως πρώτη του χρόνου, η πρώτη Ιανουαρίου. Ο μήνας αυτός έχει πάρει το όνομά του από τον Θεό των Ρωμαίων Ιανό, o οποίος πάντα απεικονίζεται με δύο πρόσωπα, με το ένα να κοιτάζει πίσω στον παλιό χρόνο και το άλλο, μπροστά, στο νέο έτος. Οι γιορτές των Ρωμαίων ονομάζονταν Calends (calendar=καλεντάρι=ημερολόγιο) και οι άνθρωποι στόλιζαν τα σπίτια τους και αντάλλασσαν δώρα.

Ο "πολλά βαρύς" δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα... Με τον όρο «κοπρίτες» αναφέρεται στους δημόσιους υπαλλήλους που μπήκαν στο Δημόσιο μέσω γνωριμιών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής". Ο Θ. Πάγκαλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική.

Εκστρατεία ξεκίνησαν οι Αρχές της Κουρσεβέλ, στις γαλλικές Αλπεις, για να καθαρίσει το όνομα της πόλης από τη «ρετσινιά» του τουριστικού προορισμού για ανάλγητους και επιδειξιομανείς κροίσους, ιδίως από τη Ρωσία. Περίπου 5.000 Ρώσοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κουρσεβέλ. Κάποιοι από την ελίτ του νέου χρήματος μπορούν να πληρώνουν ως και 33.000 ευρώ τη βραδιά για ένα σαλέ!
Είναι χτισμένη σε 3+1 διαφορετικά επίπεδα, με αυτό που βρίσκεται στα 1.850 υψόμετρο να είναι και η πλέον κοσμοπολίτικη και «τσιμπημένη» επιλογή από τις υπόλοιπες των 1.650 μ., 1.550 μ. και 1.300 μ. (Le Praz), όσο και από αυτές της ευρύτερης περιοχής των Τριών Κοιλάδων (Val Thorens, Les Menuires, Meribel, La Tania). Η Βασίλισσα των Άλπεων έχει 11 ξενοδοχεία πέντε αστέρων, 26 σαλέ, πολλά από τα οποία νοικιάζονται για 90.000 ευρώ την εβδομάδα, και ρεστοράν με περισσότερα αστέρια Μισελέν ανά κάτοικο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο! Σχετικό link εδώ.

Άγριος καυγάς έγινε κατά τη διάρκεια τελετής ανάληψης καθηκόντων της δημοτικής αρχής στη Δημητσάνα. Πρωταγωνιστής ο Μητροπολίτης Γορτυνίας Ιερεμίας που κατηγόρησε τα μέλη της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε άθεο κράτος. Εδώ, το σχετικό βίντεο!

Συναγερμός για τα κόμματα! ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφουν ιστορικά χαμηλά στη δημοσκόπηση της Κάπα Research και να συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό μικρότερο από 45%. Το ΠΑΣΟΚ χάνει μεγάλο κομμάτι της εκλογικής δύναμής του και η διαφορά του από τη ΝΔ πέφτει στις δύο μονάδες, ενώ πρώτο κόμμα εμφανίζεται το Άκυρο–Λευκό και οι αναποφάσιστοι. ("ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ").

Πολύ καλά πήγαν οι πωλήσεις θωρακισμένων αυτοκινήτων και αλεξίσφαιρων το 2010. Όχι στην Ελλάδα, αλλά στο...Μεξικό. Και ο λόγος; Φυσικά τα ναρκωτικά! Οι πωλήσεις θωρακισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 20%, αφού αποδείχθηκε η αιματηρότερη χρονιά του λεγόμενου "πολέμου των ναρκωτικών" στη χώρα και έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 33.000 ανθρώπων από το 2006.

Σ' ένα κόσμο που ασφυκτιά, που πνίγεται μέσα στην ασταμάτητη ροή της εικόνας, της ηλεκτρονικής γνώσης, που δεν αφήνουν περιθώρια ν' ανασάνεις, τίποτ' άλλο να κάνεις, ν' αφομοιώσεις έστω και λίγο, κάτι που δεν χρειάζεται κι η ψυχή σου μένει χωρίς τη χαρά της δημιουργίας, της ανακάλυψης, τι άραγε μπορείς να κάνεις; Δεν μένει παρά να επιστρέψεις προς το βιβλίο που οι σελίδες του ανοίγουν, όχι για να σε βομβαρδίσουν με το θόρυβό της ηλεκτρονικής εικόνας, των εκτυφλωτικών γνώσεων, αλλά να σου ανοίξουν την ψυχή στον κόσμο, στην ομορφιά που εσύ επιλέγεις, αφού πρώτα σου επιτρέπει να κάνεις διάλογο μαζί του και σε πείσει. Αμέτρητες ευκαιρίες προσφέρει το βιβλίο στον καθένα για την ανακάλυψη της γνώσης.

Την διόρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 1998 και η Γιάννα Αγγελοπούλου ακόμη παραμένει δημόσιος υπάλληλος παίρνοντας κανονικότατα τον μισθό της, 55।000 ευρώ ετησίως, αλλά, όπως λέει τον δίνει σε... φιλανθρωπίες. Η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου διορίστηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων το 1998, λόγω του ρόλου της στην ανάληψη και προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση αυτή. (Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»).

Tο νησί Κιριμπάτι στον Ειρηνικό, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ήδη γιόρτασαν την αλλαγή του χρόνου! Στις 15.00 και 16.00 ώρα Ελλάδος θα μπουν στο 2011 Τόκυο και Χονγκ Κονγκ αντίστοιχα, ενώ σειρά παίρνουν μετά Νέο Δελχί, Μόσχα, Άμπου Ντάμπι και Τεχεράνη. Μαζί με την Ελλάδα θα αλλάξουν χρoνιά σε Ιερουσαλήμ, Κάιρο, Άγκυρα και Λευκωσία, ενώ μια ώρα μετά θα επισκεφθεί το 2011 τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη, το Παρίσι και τη Ρώμη. Στις 02.00 ώρα Ελλάδας θα γιορτάσουν σε Λονδίνο, Λισσαβώνα και Δουβλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: