Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΑΓΑ! Το Αστρονομικό Ρολόι γιορτάζει


Φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 600 χρόνια από τη μέρα που πρωτολειτούργησε το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας.
Έχει τρία διαφορετικά χρώματα. Το μπλε που συμβολίζει τη μέρα, το μαύρο τη νύχτα, το καφέ το πρωϊ και το απόγευμα. Στο κέντρο του είναι η Γη.
Μετρά τρία διαφορετικά είδη χρόνου: Στον εξωτερικό κύκλο 24 αραβικοί αριθμοί δείχνουν την παλιά τσεχική ώρα, όπου η μέρα αρχίζει από τη δύση του ήλιου. Στο γαλάζιο κύκλο 12 βαβυλωνιακοί αριθμοί μετρούν μόνο την ημέρα. Ο κύκλος με τους λατινικούς αριθμούς δείχνει τη σύγχρονη ώρα.
Ο κόσμος έχει ήδη κατακλύσει τις εισόδους και τα πέριξ από το πρωϊ για ένα μόνο τικ του ρολογιού και φυσικά μία φωτογραφία, μέχρι να βγουν τα ξύλινα αγαλματάκια των Αποστόλων και η μαριονέτα του θανάτου που υπενθυμίζει το πέρασμα του χρόνου. Ο σκελετός που εμφανίζεται κρατάει στο ένα χέρι σχοινί με καμπάνα και στο άλλο μία κλεψύδρα. Δίπλα του ο Τούρκος, σύμβολο λαγνείας, κουνάει το κεφάλι του. Αριστερά ο φιλάρεσκος, σύμβολο της ματαιοδοξίας, κοιτάζεται στον καθρέφτη. Ο Εβραίος τοκογλύφος, σύμβολο της απληστίας, κρατάει ένα πουγκί. Στο τέλος ακούγεται ένας κόκορας και μετά το ρολόϊ που χτυπάει την ώρα. Και οι τουρίστες ξεσπούν σε χειροκροτήματα κι αρχίζει το πανηγύρι.
Είναι ένα ρολόϊ μοναδικό στον κόσμο, αφού τύφλωσαν το δημιουργό του για να μη μπορέσει να επαναλάβει το αριστούργημά του κάπου αλλού. Ακριβώς κάτω από το ρολόϊ υπάρχει το ξακουστό ζωγραφιστό ημερολόγιο με την αλληγορία των μηνών.
Το φιλοτέχνησε ο Τσέχος ζωγράφος Ιωσήφ Μάνες και παρουσιάζει τις μέρες, τους μήνες και τα ζωδιακά σύμβολα του χρόνου.
Φανταστείτε, πόσα ζευγάρια ματιών διάβασαν από τότε την ώρα στο αστρονομικό ρολόι, πόσοι άνθρωποι παρακολούθησαν την «παρέλαση των αποστόλων» και άκουσαν τον πετεινό να λαλεί.
Την «παρέλαση των αποστολών» μπορείτε να την παρακολουθήσετε από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ο πύργος του ρολογιού προσφέρει αξέχαστη θέα σε όλο το ιστορικό κέντρο. Μην διστάσετε να ανεβείτε και θαυμάστε την πόλη από ψηλά - έχει και ασανσέρ! Ανοιχτά: 9 π.μ. - 10 μ.μ., Δευτέρα 11 π.μ. - 10 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: