Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Forza Μίλαν

Σαν σήμερα, το 1899 ιδρύεται η Μίλαν, ως σύλλογος "φούτμπολ και κρίκετ" από πρωτοβουλία του Χέρμπερτ Κίλπιν, Βρετανού εκπατρισθέντος από το Νότιγχαμ. Προς τιμήν του η ομάδα έχει κρατήσει την αγγλική γραφή του ονόματος, με ιταλική όμως προφορά ("Μίιλαν" - τονισμός στην προπαραλήγουσα).
Πρόκειται για τη σπουδαιότερη ιταλική ομάδα . Έχει κερδίσει το Πρωταθλητριών (νυν Τσάμπιονς Λιγκ) 7 φορές, επίτευγμα που μόνον η Ρεάλ Μαδρίτης υπερβαίνει με 9 κατακτήσεις και το Σούπερ Κύπελλο Ευρώπης 5, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Επίσης, έχει κατακτήσει 2 Κύπελλα Κυπελλούχων. Η εντός Ιταλίας συγκομιδή της περιλαμβάνει 17 πρωταθλήματα (μόνον η Γιουβέντους βρίσκεται ψηλότερα στη σχετική λίστα έχοντας 27), 5 Κύπελλα και 5 Σούπερ Κύπελλα. Συνολικά, μετρά 27 τίτλους στη χώρα της. Όσον αφορά τις ομάδες με τους περισσότερους αναγνωρισμένους διεθνείς τίτλους, είναι πρώτη μαζί με τη Μπόκα Τζούνιορς, αφού αμφότερες έχουν από 18. Η Μίλαν όμως έχει τους περισσότερους παγκόσμιους τίτλους έχοντας κερδίσει 4 φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που διοργανώνει η FIFA (τις τρεις υπό την προηγούμενη μορφή του, δηλαδή ως Διηπειρωτικό Κύπελλο), έναντι τριών της ομάδας από το Μπουένος Άιρες.
Η μεγάλη της ανταγωνίστρια είναι η συμπολίτισσα Ίντερ. Κάθε χρόνο οι δύο ομάδες αναμετρώνται τουλάχιστον δύο φορές (στα πλαίσια του πρωταθλήματος) στο ντέρμπι της Μαντονίνα. Η Μίλαν υποστηρίζεται ιστορικά από τα εργατικά στρώματα της βιομηχανικής περιφέρειας (παρωνύμιο στην τοπική διάλεκτο "casciavit" ήτοι "κατσαβίδια"), ενώ η Ίντερ (παρωνύμιο "bauscia", σε ελεύθερη απόδοση "αλαζόνες") από την αστική τάξη του κέντρου της πόλης.
Εδώ, η επίσημη ιστοσελίδα της Λέσχης Φίλων Μίλαν Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: