Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Οι Εβραίοι διάβαζαν τη Βίβλο στα ελληνικά

Σημαντική ανακάλυψη...Ένα μάλλον ξεχασμένο «ελληνικό» κεφάλαιο στην ιστορία της Βίβλου ήρθε στο φως χάρη σε έρευνες επιστημόνων των βρετανικών πανεπιστημίων Κέμπριτζ και King’s College. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, μελετώντας αρχαία χειρόγραφα, ότι -αντίθετα με την κυρίαρχη μέχρι τώρα αντίληψη- οι Εβραίοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν στις συναγωγές τους την ελληνική μετάφραση (των Εβδομήκοντα) της Βίβλου και όχι το πρωτότυπο ιουδαϊκό κείμενο, για πολλούς αιώνες αργότερα σε σχέση με ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες. Σε μερικά μέρη μάλιστα, φαίνεται πως η πρακτική αυτή συνεχιζόταν μέχρι σχετικά πρόσφατα.
Η νέα ανακάλυψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, προέκυψε μετά από τριετή έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή εβραϊκών και ιουδαϊκών σπουδών Νίκολας ντε Λάνγκε της Σχολής Θεολογίας και Ασιατικών και Μεσανατολικών Σπουδών, σε συνεργασία με επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου υπό τον Πολ Σπενς. Η νέα έρευνα έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στη ζωή των Εβραίων στο Βυζάντιο, αλλά και να αναδείξει, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, την αμοιβαία επίδραση μεταξύ των ιουδαίων και των χριστιανών μεσαιωνικών διανοητών.


Σαν σήμερα το 1951 έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος. Ένα χαρακτηριστικό ποίημά του:
Παπᾶ, ἂν ἔρθει μία μελαχρινὴ
νὰ τὴν ξομολογήσῃς,
κοντούλα, ἀφράτη, μὲ γλυκιὰ φωνή,
πρόσεξε, μὴν τυχὸν καὶ τὴν ἀφήσῃς
...νὰ μεταλάβει ἡ ἁμαρτωλή!
Δὲ νήστεψε μία μέρα τὸ φιλί!


Καταφύγιο αρχινονών η Ελλάδα... Τα πιο γνωστά ονόματα της περίφημης ρωσικής μαφίας και εκπρόσωποι των γνωστών «νονών» της απ’ όλο τον κόσμο συναντήθηκαν το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής". Αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν είχε συλληφθεί στη Θράκη ο «εκτελεστής» Bλαντιμίρ Tαταρένκοφ, ενώ στην Αθήνα είχε εκτελεστεί ο γνωστός δολοφόνος της ρωσικής μαφίας, Aλεξάντρ Σαλόνικ.

Οι έμποροι στο Ιράν απαγορεύεται να πωλούν κάρτες ή δώρα για τον Άγιο Βαλεντίνο, μια γιορτή που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ilna. Η γιορτή αυτή κατακρίνεται από τους συντηρητικούς Ιρανούς επειδή θεωρούν ότι είναι αντίθετη με την ισλαμική κουλτούρα. Μάλιστα ορισμένοι εθνικιστές έχουν προτείνει να αντικατασταθεί ο Άγιος Βαλεντίνος με τον Μίθρα, τον αρχαίο Περσικό θεό του φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: