Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ναύπλιο, ιδανική πόλη για Weekend

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας αποβιβάζεται στο ΝΑΥΠΛΙΟ για να διοριστεί πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος.
Με αυτοκίνητο το Ναύπλιο απέχει 174 χιλιόμετρα και μιάμιση ώρα από Αθήνα. Με λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Κηφισού, θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Ιδανική πόλη για Weekend. Η ιστορική πρωτεύουσα διατηρεί τους χαλαρούς ρυθμούς της και παραμένει και μια από τις γοητευτικότερες πόλεις της Ελλάδας.
Θάλασσα «λάδι» και μικρά ψαροκάικα να αρμενίζουν. Στο βάθος το Μπούρτζι (φωτό) συμπληρώνει άψογα την εικόνα. Η κεντρική πλατεία Συντάγματος είναι όλο ζωντάνια. Στη μία γωνία το Βουλευτικό, το τζαμί όπου το 1928 λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Δεξιά του το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα βενετσιάνικο κτίριο με μπαρόκ πινελιές, και απέναντι το Θέατρο Τριανόν, το αλλοτινό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο. Δίπλα τους υπέροχα νεοκλασικά σπίτια και ξενώνες, προτομές ιστορικών προσώπων, όπως της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου, ακόμα και ιστορικά δέντρα, όπως ο πλάτανος όπου το 1826 μίλησε ο Γεώργιος Γεννάδιος και η ελιά της εκκλησίας όπου κρέμασαν τον Αγιο Αναστάσιο επί τουρκοκρατίας.
Δεν θα ξεχάσω τα 857 σκαλιά που ανέβηκα για να φτάσω στο Παλαμήδι, το επιβλητικό φρούριο που όσο ψηλότερα ανεβαίνεις τόσο πιο πλουσιοπάροχα σε ανταμείβει η ομορφιά του τοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: