Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τα δάκρυα της Βουγιουκλάκη

Πριν λίγο ο καλός φίλος Νίκος Ορφανίδης αναφέρθηκε στο «Δόλωμα», που γυρίστηκε στη Ρόδο το 1964 (μετά τα "Χτυποκάρδια στο θρανίο"). Δράττομαι της ευκαιρίας να προσθέσω τι μου αφηγήθηκε ο Αλέκος Σακελλάριος, δημιουργός της ταινίας που τον είχα φιλοξενήσει μια εβδομάδα στο Φαληράκι με τη χορηγία του Στάθη Μανούσου.

Σ’ αυτή την ταινία ήταν μια σκηνή πολύ κουραστική για τη Βουγιουκλάκη, στη γραφική Καλλιθέα. H Aλίκη θα ερχότανε τρέχοντας από το βάθος ενός ανθοστόλιστου διαδρόμου (ο περίφημος διάδρομος με τα ψηφιδωτά και τις βουκαμβίλιες) και θα έπεφτε με αναφιλητά στην αγκαλιά του Βουλγαρίδη.

Μου διηγήθηκε ο Σακελλάριος:

-Τρέχει η Βουγιουκλάκη και φτάνει με τα δάκρυα στα μάτια στην αγκαλιά του Βουλγαρίδη. Κι όταν λέμε δάκρυα, εννοούμε δάκρυα. Η Αλίκη δεν δεχότανε να της βάλουν σταγόνες από νερό, όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Έκλαιγε πραγματικά, τα δάκρυα τα είχε στο τσεπάκι της.
Η σκηνή όμως δεν πέτυχε. Η Αλίκη ήρθε λίγο δεξιότερα απ’ ό,τι έπρεπε να έρθει και ο Καβουκίδης, που ήταν διευθυντής φωτογραφίας και καμεραμάν, δεν πρόλαβε να κάνει σωστά το πανοράμικ. Σκύλος όπως πάντα στη δουλειά της η δημοφιλής ηθοποιός δεν είχε καμιά αντίρρηση να ξαναγυριστεί η σκηνή.
Ξαναστηθήκανε οι μηχανές, άρχισε ξανά την τρεχάλα η Αλίκη και κλαμένη πάλι έφτασε στην αγκαλιά του Βουλγαρίδη, αλλά η σκηνή χάλασε και πάλι. Επάνω στον πιο τρυφερό εναγκαλισμό της κλαμένης πρωταγωνίστριας με τον συγκινημένο πρωταγωνιστή, ακούστηκε από μακριά το παραπονεμένο γκάρισμα ενός γαϊδάρου.
Πολυλογάς ο Σακελλάριος μου μιλούσε γι αυτή τη σκηνή για πολλή ώρα. Τελικά, μου είπε ότι η σκηνή αυτή γυρίστηκε έξη φορές και η Αλίκη έτρεξε περισσότερα χιλιόμετρα κι από τη Θάνου.
Την τελευταία φορά όλα πήγαν καλά. Η σκηνή πέτυχε.


Δόξα σοι ο Θεός είπαν ηθοποιοί και τεχνικοί, άναψαν τσιγάρο και σκεφτόντουσαν τα επόμενα πλάνα στην Καλλιθέα. Τότε ήταν που ο Καβουκίδης τρομερά στενοχωρημένος πλησιάζει τον Σακελλάριο και του ψιθυρίζει στο αυτί:
- Η σκηνή τελικά πρέπει να ξαναγυριστεί.
- Γιατί;
- Είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φιλμ στη μηχανή!

Όταν το άκουσε η Βουγιουκλάκη άρχισε πάλι να κλαίει. Αυτή τη φορά, όμως, εκτός σεναρίου.

Εδώ, απόσπασμα από την ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: