Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η βύθιση του Βρετανικού στην Κέα

Σήμερα Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011: Γιορτάζουν η Ανατολή και ο Πορφύρης
Μια μέρα σαν κι αυτή...
* 1815: Δραπέτευση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από στο νησί Έλβα απέναντι από την Κορσική, όπου είχε εξοριστεί. Από εκεί έφυγε για το Παρίσι για να ξαναπάρει την εξουσία.

* 1914: Καθέλκυση του Βρετανικού, ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα και αδελφό πλοίο του θρυλικού Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στης ακτές της Κέας.
Ο “Βρετανικός” επρόκειτο να νηολογηθεί στη γραμμή Νέα Υόρκη – Σάουθάμπτον, αλλά τον πρόλαβε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Το πλοίο επιτάχθηκε από το βρετανικό ναυτικό και, από τις 13 Νοεμβρίου 1915 ανέλαβε καθήκοντα πλωτού νοσοκομείου. Το “μεγάλο αδελφάκι” του “Τιτανικού” επλήγη από μια νάρκη όταν ταξίδευε για αποστολή στη Λήμνο.


1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φερδινάνδος Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Volkswagen.


* 1969: Πρώτη προβολή της ταινίας «Ζ» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.


ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
* 1802 - Βίκτωρ Ουγκώ (φωτό), Γάλλος συγγραφέας. Σπουδαία θεατρικά έργα, μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές έγραψε, αλλά εμείς τον αγαπάμε γιατί υπήρξε φιλέλληνας κι έγραψε ποιήματα για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Ο Ουγκώ είπε σοφά αποφθέγματα, όπως: «Η κοπέλα ελπίζει, η γυναίκα χαίρεται, η γριά αναπολεί.

Σήμερα έχει γενέθλια ο μεγάλος βάρδος του ελληνικού τραγουδιού Μανώλης Μητσιάς και ο ερωτικός τραγουδιστής Μάικλ Μπόλτον που κλείνει τα 58.
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκαν:

* 1829: Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi's.

* 1938: Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας της ΕΟΚΑ, μιας οργάνωσης για τον αγώνα της ανεξαρτησία της Κύπρου. Τον έκαψαν ζωντανό οι Εγγλέζοι.

* 1954 - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος πρωθυπουργός. Στα νιάτα του ήταν ποδοσφαιριστής. Εκνευρισμένος θα σβήσει τα κεράκια στην τούρτα του σήμερα και γι αυτό ευθύνεται ο Γάλλος προέδρος Νικολά Σαρκοζί που ήταν χθες για λίγες ώρες στην Τουρκία. «Η επίσκεψη αυτή δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο της γαλλοτουρκικής φιλίας» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η Τουρκία και οι γαλλοτουρκικές σχέσεις αξίζουν κάτι περισσότερο». Η υποδοχή του Γάλλου προέδρου κατά την επίσκεψή του ήταν ψυχρή. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ένας υφυπουργός Εξωτερικών. Οι Τούρκος πρωθυπουργός ήθελε να είναι αρμένικη η επίσκεψη Σαρκοζί, ελα όμως που ο Νικολά ακούει Τουρκία και βγάζει σπυράκια… Συγκςεκριμένα είπε ο Σαρκοζί για τον Ερντογάν πως είναι «Πολύ θαρραλέος πολιτικός με τον οποίο διαφωνούμε, αλλά συζητάμε για να βρούμε κοινα σημεία».

* 1959 - Αχμέτ Νταβούτογλου, Τούρκος υπουργός εξωτερικών που τον περασμένο Αύγουστο ήρθε στη Ρόδο.

* 1965 - Σοφία Αλιμπέρτη, Ελληνίδα ηθοποιός.


ΘΑΝΑΤΟΙ
1986: Αμαλία Φλέμιγκ, επιστημονική συνεργάτιδα και σύζυγος του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: