Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αμπού Ντάμπι! Βασιλική οπτασία

Το Αμπού Ντάμπι είναι η οικονομική, τραπεζική και πετρελαϊκή πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία στα δυτικά και στα νότια, το Κατάρ στα βορειοδυτικά και το Ομάν στα ανατολικά. Η πόλη προσφέρει εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας για συνέδρια σε χώρους που βρίσκονται σε μια ώρα πτήσης από οπουδήποτε στον Περσικό Κόλπο καθιστώντας τη το τέλειο περιφερειακό εμπορικό κέντρο.

Είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το 1793, ενώ η πόλη ιδρύθηκε το 1761. Την εποχή εκείνη ο εμίρης έχτισε ένα κάστρο γύρω από ένα πηγάδι, γνωστό στις μέρες μας ως παλάτι του Αλ Χουάν η Λευκό Κάστρο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση λέγεται και «Γη της γαζέλας» γιατί οι πρώτοι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους κοντά στην πηγή που έπιναν νερό οι γαζέλες.

Επειδή η πόλη δεχόταν συχνά επιδρομές από πειρατές ο εμίρης του Αμπού Ντάμπι συμμάχησε με τα σουλτανάτα της Μουσκάτης και του Ομάν. Η συμμαχία αυτή δεν διήρκεσε πολύ και στις αρχές του 19ου αιώνα συμμάχησαν με τους Βρετανούς, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το λιμάνι και να γίνει το ισχυρότερο της περιοχής. Τα πρωτεία κράτησε ως τις αρχές του 20ου αι. που αναπτύχθηκε ραγδαία το Ντουμπάι.

Διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν αρχές της δεκαετίας του ’50 και η παραγωγή φθάνει τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο πληθυσμός ξεπερνά τις 600.000 και το εμιράτο έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο. Το αεροδρόμιο είναι διεθνές και από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως, όμως οι περισσότεροι τουρίστες προσγειώνονται στο Ντουμπάϊ, που απέχει 110 χιλιόμετρα.

Οι γυναίκες φορούν τη φαρδιά μαύρη ενδυμασία και μια σκούρα μπλε μάσκα, αλλά δεν ζουν στο Μεσαίωνα. Κάτω από τα μαύρα φορούν εσώρουχα που ανήκουν στην τελευταία λέξη της μόδας. Το αρχιτεκτονικό όραμα του εμιράτου τα θέλει όλα μεγαλύτερα, ψηλότερα, καλύτερα, πρώτα. Το τζαμί που βρίσκεται σε στάδιο αποπεράτωσης θα χωράει σαράντα χιλιάδες πιστούς. Το εμιράτο είναι ένα τεράστιο έργο σε εξέλιξη με την έμφαση να δίνεται στην αραβική αρχιτεκτονική και διαρρύθμιση.

Οι ντόπιοι –«εθνικοί» όπως αποκαλούνται- έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρότατους νόμους για τα ποτά, τις κλοπές και τα ναρκωτικά, αλλά επειδή το εμιράτο έχει μπόλικο χρήμα απολαμβάνουν ένα τέλεια οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας μέχρι και ειδικά μπόνους γάμου και αγοράς πρώτης κατοικίας.

Το πιο δημοφιλές σπορ στο Αμπού Ντάμπι είναι το κυνήγι των βασιλικών γερακιών. Ένα γεράκι με τις κατάλληλες περγαμηνές μπορεί να στοιχίσει έως και 250.000 ευρώ.

Πολλές ιστορίες κυκλοφορούν για τα πλούτη των σείχηδων. Ο Μωχάμεντ έχει 18 παιδιά και λέγεται ένα το απέκτησε με ελληνίδα. Κάποιο από αυτά έχει στο γκαράζ του 22 πανάκριβα αυτοκίνητα, ένα άλλο 4 γυαλιστερές Harley Davidson, ενώ ο πατέρας τους διατηρεί μπάνιο φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι.

Εάν επιδιώκετε τον ήλιο, τη θάλασσα και τις αμμώδεις παραλίες, το Αμπού Ντάμπι προσφέρει μίλια καθαρών παραλιών και καταγάλανες θάλασσες. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε ένα από τα 200 εγκαταλειμμένα νησιά, έξω ακριβώς από την ακτογραμμή του, όπου θα περάσετε τις μέρες σας εξερευνώντας τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: