Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Αβέρωφ, 100 χρόνια ιστορίας (15-05-2011)

Ενα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή,
για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή...

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ...
Σαν σήμερα το 1911: Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό «Αβέρωφ». Το
μοναδικό ελληνικό έδαφος το οποίο δεν υποδουλώθηκε ποτέ σε ξένο κατακτητή, το μοναδικό πλοίο που σώζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, που πήρε μέρος στις δύο παγκόσμιες συρράξεις του 20ου αιώνα. Αποκτήθηκε, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.
Πήρε μέρος στις τελετές ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων και ενωρίτερα στην έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1912. Επικεφαλής του Στόλου του Αιγαίου υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, απέπλευσε προς τα Δαρδανέλια.
Ναυμάχησε τον οθωμανικό στόλο δύο φορές, στη Ναυμαχία της Έλλης, στις 3 Δεκεμβρίου 1912 και στη Ναυμαχία της Λήμνου στις 5 Ιανουαρίου 1913.
Ο «Αβέρωφ» αγοράστηκε στις 30 Νοεμβρίου 1909, αντί 22.300.000 δραχμών και το ένα τρίτο της δαπάνης καλύφθηκε από το κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.
Προηγούμενο άρθρο μου για το ίδιο θέμα, υπάρχει ΕΔΩ!


* ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ του ΣΔΟΕ η περιουσία έξι φοροφυγάδων και ανοίγουν οι λογαριασμοί 108 δικηγόρων και 208 γιατρών που ενώ είχαν καταθέσεις με επταψήφια νούμερα, δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα. Υπάρχει ενδεχόμενο να δημευθεί η περιουσία τους.

* ΣΕ ΑΡΘΡΟ της, η εφημερίδα Guardian αναρωτιέται ό,τι αναρωτιόμαστε όλοι μας: Πως η οικονομική μηχανή της χώρας θα πάρει μπρος με σημαιοφόρο τον Τουρισμό, όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και μια παράδοση σε «φτηνό τουρισμό».
Πάντως, τα περισσότερα ιστορικά αξιοθέατα θα κλείνουν όλη τη θερινή σεζόν στις 3 το μεσημέρι –εξαιρούνται τουριστικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το Σούνιο και η Ακρόπολη που παραμένουν ανοιχτά έως τις 20:30.
Εν τω μεταξύ οι φύλακες Μουσείων και ιστορικών χώρων εκτός του ότι θεωρούνται ελάχιστοι, είναι και απλήρωτοι.


* ΩΡΑΙΑ τα τραγούδια στον μεγάλο τελικό της Eurovision, τι θα λέγατε να κάνετε μια βόλτα στο Düsseldorf; Ξεναγός η κάμερα του enlefkotv.

* ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ με το τραγούδι «Running Scared» κατέκτησε την πρώτη θέση του φετινού διαγωνισμού της Eurovision, που έγινε στο Ντίσελντορφ. Η Ελλάδα, με το «Watch my dance» των Λούκα Γιώρκα και Stereo Mike, κατέκτησε την έβδομη θέση.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...
Πέταξαν αυτοκίνητο σε κάδο ανακύκλωσης. Και όμως συνέβη και μάλιστα σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης.
Αριστερά η φωτογραφία που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΠΕΤΑΕΙ το γάντι...
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" πετάει το "γάντι" σε όσους υπουργούς πιστεύουν ότι οι συμβιβασμοί που κάνει η κυβέρνηση ξεπερνούν τα όρια, τονίζοντας πως "όποιος στην κυβέρνηση δεν συμφωνεί να πάρει το καπελάκι του και να φύγει".

ΚΑΤΩ τα χέρια από την αστυνομία...
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται υλική και ηθική συμπαράσταση.


Η Αϊντραχτ των Γκέκα, Αμανατίδη και Τζαβέλλα ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια Γερμανίας, Μπορούσια με 3-1 και έτσι τερμάτισε στην 17η θέση του πρωταθλήματος με 34 βαθμούς ακολουθώντας τη Σαν Πάουλι στη δεύτερη κατηγορία.

"Αυτό που αισθάνομαι είναι ότι αυτή η χώρα –έτσι όπως είναι τούτη τη στιγμή– δεν μας τρώει απλώς, μας έχει ήδη χωνέψει". (Κίρκη Καραλή- σκηνοθέτης).

* ΦΗΜΕΣ κυκλοφόρησαν στην Αθήνα ότι η Τζούλια Αλεξανδράτου είναι νεκρή...
Με το δίκιο της η Τζούλια ταράχθηκε και σε δηλώσεις που έκανε, πριν λίγο, ξέσπασε:
"Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφεται μία τέτοια είδηση, απλώς πρώτη φορά πήρε τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Και για να τελειώνουμε, αν αποφασίσω να πεθάνω, θα σας το πω! Αυτή την Τρίτη στην εκπομπή μου στο Extra3 στις 21:00 θα ακούσουν όσα πρέπει να ακούσουν αυτοί που βάλθηκαν να με ξεκάνουν. Eγώ είμαι σκυλί μαύρο και δεν σηκώνω τέτοια. Έμαθα στη ζωή μου να αγωνίζομαι από τα 12. Δεν είμαι θεριό, είμαι η Τζούλια Αλεξανδράτου και θέλω να γνωρίσω την Pipa της Αγγλίας, θυμηθείτε το".

Όταν η φτώχεια μπαίνει από την πόρτα, η αγάπη φεύγει από το παράθυρο.
(Αγγλική παροιμία).

"ΗΜΟΥΝ απλήρωτος από τα Χριστούγεννα", λέει ο Γιώργος Αυτιάς και συνεχίζει: "Αλλα έσοδα δεν είχα από πουθενά και έπρεπε να δουλέψω".
Με αυτή τη δήλωση δικαιολογεί την παρουσία του στην τηλεόραση της Κύπρου.
O γνωστός δημοσιογράφος εδώ και ένα μήνα παρουσιάζει πολιτική εκπομπή, αλλά και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στο κυπριακό κανάλι Εxtra channel.


* ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ άνοιξαν την πόρτα στη δημοκρατία, αλλά μπήκε (και) το ΔΝΤ.


ΣΤΗ ΦΩΤΟ, η Cheryl Cole στις Κάννες για την πρεμιέρα της ταινίας ''Habemus Papam''.
Και να φανταστείτε αυτή η γυναικάρα έτρωγε κέρατο που της πήγαινε σύννεφο. Τώρα όμως ξεπέρασε τον χωρισμό της από τον ποδοσφαιριστή Ashley Cole, αστέρα της Τσέλσυ και της Εθνικής Αγγλίας, ο οποίος την απατούσε.
Περισσότερες φωτό από τη σέξυ εμφάνιση της πανέμορφης Cheryl σ' αυτό το site.

Ο «Κόκκινος Στρατός» έρχεται στην Αθήνα, στο θέατρο «Badminton» για τρεις μοναδικές παραστάσεις την 1η, 2η και 3η Ιουνίου. Το συγκρότημα απαρτίζεται από εκατόν είκοσι πέντε χορωδούς μουσικούς και χορευτές της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Μόσχας. BΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: