Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει

Όχι μόνο νερό, αλλά και καταιγίδες επιφυλάσσει ο Μάϊος. «Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει».

Σαν σήμερα το 585 π.Χ: Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη.

1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.

1453: Οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές τους για την τελική εξόρμηση κατά της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ οι πολιορκούμενοι Έλληνες παρακολουθούν μεγάλη Θεία Λειτουργία στον ναό της Αγίας Σοφίας (φωτό), μαζί με τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο. Οι υπερασπιστές έχουν αποφασίσει να αμυνθούν μέχρι θανάτου για την σωτηρία της Πόλεως, γι' αυτό και μεταλαμβάνουν τα Άχραντα Μυστήρια.

1929: Προβάλλεται στις ΗΠΑ η πρώτη έγχρωμη και ομιλούσα κινηματογραφική ταινία.

1939: Ολοκληρώνεται το 3ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, που ξεκίνησε στις 12 του ίδιου μήνα. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα της Λιθουανίας που κερδίζει στον τελικό την Λετονία με 37-36. Η ομάδα της Φινλανδίας σημειώνει τα εξής περίεργα ρεκόρ: Χάνει από την Εσθονία με 91-1, από την Λετονία με διαφορά μεγαλύτερη των 100 πόντων και από τη Λιθουανία με 112-9.
1969: Η Μίλαν νικά τον Άγιαξ με 4-1 στο Μπερναμπέου και κατακτά το 14ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης। Η ΕΡΤ μεταδίδει για πρώτη φορά απευθείας αγώνα ποδοσφαίρου και ο Γιάννης Διακογιάννης κάνει την παρθενική εμφάνισή του στην περιγραφή.

1977: Πρώτη μετάδοση του Τέρενς Κουίκ στον αγώνα ποδοσφαίρου Ουγγαρία- Ελλάδα (3-0) από το Νεπ Στάντιον της Βουδαπέστης, ο οποίος στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΡΤ "Σήμερα" είχε παρουσιάσει το πρώτο του ρεπορτάζ για τον Γιώργο Σιδέρη τον Ιανουάριο του 1972. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Γιώργος Πολυχρονίου μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα Απόλλων Αθηνών-ΑΕΚ.

1979: Υπογράφεται στο περιστύλιο του Ζαππείου η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1999: Αλβανός καταλαμβάνει λεωφορείο των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη και το οδηγεί στην Αλβανία. Κατά την επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας έξω από το Ελβασάν σκοτώνεται ο ίδιος και ένας όμηρος.

Γεννήσεις
1738: Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν, γάλλος γιατρός, εφευρέτης της γκιλοτίνας. [θαν. 26/3/1914]

1943: Έλενα Σουλιώτη, διακεκριμένη ελληνίδα σοπράνο. [θαν. 4/12/2004]

Θάνατοι
1787: Λεοπόλδος Μότσαρτ, γερμανός μουσουργός, πατέρας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: