Σάββατο 14 Μαΐου 2011

H Υεμένη της μαστούρας και του καλάσνικοφ

Τουλάχιστον 15 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές νεκροί και δεκάδες τραυµατίες είναι ο απολογισµός του τελευταίου διηµέρου στην Υεµένη, όπου χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να απαιτούν καθηµερινά, από τα τέλη Ιανουαρίου, την παραίτηση του επί 32 έτη προέδρου αλί αµπντάλα Σάλεχ. Με πληθυσμό 21.732.000 κατοίκους και έκταση 536 τ.χλμ., η Υεμένη καλύπτει εδαφικά τη νοτιοδυτική αιχμή της Αραβικής χερσονήσου.

Άνθρωποι παθιασμένοι με ξεχωριστές συνήθειες. Τοπία γεμάτα εναλλαγές που συναρπάζουν. Ιστορία πλούσια, που ξεκινά τουλάχιστον χίλια χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Η Βίβλος και το Κοράνι μιλάνε για μια χώρα ονειρεμένη, το βασίλειο της βασίλισσας του Σαβά, των Κατσαμπάν, Χιμιάρ και Χαντραμούτ. Τον 1ο αι. π.Χ. ένας Έλληνας την ονόμασε «Ευδαίμονα Αραβία», όταν αντίκρισε τις πράσινες κοιλάδες της και το φυσικό της πλούτο. Από τότε αμέτρητοι εξερευνητές και κυνηγοί του ονείρου έφτασαν εδώ, ενώ παραμύθια από τις «Χίλιες και μία νύχτες» μπερδεύουν το μύθο με την πραγματικότητα, τυλίγοντας την Υεμένη με ένα γοητευτικό πέπλο μυστηρίου.
Η Σανά, η πρωτεύουσα της χώρας είναι από τα μεγαλύτερα ανοιχτά μουσεία του κόσμου. Η πόλη με τα 50 τζαμιά και τις 40 αγορές κάποτε ήταν περιτριγυρισμένη με τείχη και πύργους. Χτισμένα προς τα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. κάποια από αυτά στέκουν ακόμη, όπως η πύλη Μπαμπ αλ Γιαμέν.

Στο Άντεν λένε έριξε ο Νώε την Κιβωτό. Ίσως γι’ αυτό στην Υεμένη είναι σαν να ζεις στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης. Θαρρείς και δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε.
Όλοι δείχνουν πολλοί χαλαροί. Κανείς δε φαίνεται να βιάζεται να κάνει κάτι. Οι περισσότεροι είναι πολύ χαρούμενοι, ζεστοί και πολλοί φιλικοί με τους ξένους. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι πως έχουν μάθει να ζουν με τη βρωμιά.

Τα σπίτια στην Υεμένη είναι το υπ αριθμ. «1» αξιοθέατο. Σε χρώμα λευκό η ώχρας είναι φτιαγμένα από πέτρα, λάσπη, άχυρο, πλίνθους και τούβλα με τέτοιο τρόπο που να αντέχουν στο χρόνο. Τα αρχαία σπίτια στη Sana΄a έχουν ηλικία 7 αιώνων. Οι ουρανοξύστες από άμμο με νερό, στη Shibam, αντέχουν πάνω από 800 χρόνια. Στα 6όροφα στα ορεινά μέρη το ισόγειο χρησιμοποιείται για μαγαζιά και στον τελευταίο ο ιδιοκτήτης υποδέχεται τους φιλοξενούμενους για να έχουν καλή θέα. Τα παράθυρα που κοιτούν στην ανατολή είναι φτιαγμένα από γυαλί μωσαϊκό, τα δυτικά από αλάβαστρο. Στους ενδιάμεσους ορόφους είναι η κουζίνα, τα δωμάτια και το diwan, το δωμάτιο των τελετών.

Το Μαρίμπ αποτελεί την πιο πλούσια αρχαιολογικά πόλη της χώρας με πιο γνωστό μνημείο της πέντε στήλες του ναού της Σελήνης, τις εντυπωσιακές επιγραφές με την ιδιόμορφη γραφή του βασιλείου του Σαβά, τις τεράστιες δεξαμενές νερού καθώς και τους ερειπωμένους ναούς των Bilgis. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πετρελαιοπηγές και διαδίδεται πως κυκλοφορούν παντός είδους όπλα.

Η έρημος για το Μαρίμπ είναι επικίνδυνη. Την αποκαλούν «άδεια συνοικία». Εδώ γίνονται απαγωγές τουριστών. Είναι η περιοχή που δραστηριοποιείται πολύ η Αλ Κάϊντα. Εδώ συγκεντρώνονται η αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας, υπάρχει η αίσθηση αυξημένων μέτρων. Κάθε 30 χλμ. υπάρχουν σημεία ελέγχου του στρατού και σχεδόν όλοι οι πολίτες οπλοφορούν.

Ένας τρόπος για να περάσετε καλύτερα είναι να αγοράσετε από ένα κατάστημα ρούχα και να τα φορέσετε την τοπική παραδοσιακή ενδυμασία, ώστε όταν κυκλοφορείτε να περνάτε πιο απαρατήρητος, γιατί διαφορετικά πολλοί άνθρωποι θα σας κοιτάνε περίεργα και δεν ξέρετε τι μπορεί να περνάει από το μυαλό τους.

Όμως οι ντόπιοι πιο πολύ από τους χουρμάδες και τα χαρούπια προτιμούν το κατ, ένα ναρκωτικό για το οποίο ο μέσος πολίτης ξοδεύει το μισό μισθό του και πωλείται ακόμα κι έξω από το τζαμί. Ο Αλλάχ είναι Θεός με κατανόηση, πιστεύουν. Κάθε απόγευμα είναι η ώρα για τον «καφέ της Υεμένης». Νομίζουν ότι όσο περισσότερα φύλλα μασήσει κάποιος τότε μπορεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις.
Το δέντρο που τα φύλλα του τονώνουν τη σκέψη και την ψυχή έχει ύψος από 3 έως 7 μέτρα και αναπτύσσεται κυρίως στη Βόρεια Υεμένη, όπου κατά την περίοδο των μουσώνων πέφτουν πολλές βροχές. Όλα τα φύλλα του δεν είναι τα ίδια. Αυτά που χρησιμοποιούν είναι τα πιο τρυφερά και πρέπει να καταναλωθούν φρέσκα. Τα φύλλα δεν τα τρώνε, τα μασάνε και τα μαζεύουν μασημένα στο ένα τους μάγουλο. Τα κρατάνε πολύ ώρα και σιγά σιγά καταπίνουν το χυμό τους. Υπολογίζεται πως το 1/3 της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας έχει να κάνει με την καλλιέργεια του φυτού και την πώλησή του.

Στα χωριά παντρεύονται από 13 με 14 χρόνων, επειδή οι γονείς τους δεν θέλουν να πάρουν το στραβό δρόμο. Μόνο κάτ και κρεβάτι.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν είδα γυναίκες ούτε στο ξενοδοχείο, ούτε στο δείπνο. Μόνο άνδρες και αγόρια είναι το φυσιολογικό. Δεν βλέπεις ποτέ άντρες να μιλάνε με γυναίκες στο δρόμο. Οι γυναίκες που σχεδόν όλη μέρα είναι κλεισμένες στο σπίτι φορούν μαύρες κελεμπίες και φερετζέδες.

Το ταξίδι στην Υεμένη, τόπο καταγωγής του πατέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι απαγορευμένη ανάμνηση. Ο Bin Laden έχει γεννηθεί εδώ σε χωριό στο Wadi Hadrmawt. Θυμίζουμε το τρομοκρατικό χτύπημα στο αμερικανικό αντιτορπιλικό στο λιμάνι του Άντεν τον Οκτώβριο του 2000, που στοίχισε τη ζωή 17 ανθρώπων.

Οι απαγωγές τουριστών δεν είναι άγνωστη μέθοδος για τους φανατικούς ισλαμιστές, αλλά συνήθως επιχειρούνται από ανθρώπους που δεν είναι βίαιοι αλλά αναγκάζονται να το κάνουν λόγω ελεεινών συνθηκών διαβίωσης, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση όχι λεφτά αλλά ύδρευση για το χωριό τους, επιδιόρθωση των κτισμάτων η την αλλαγή κάποιας δικαστικής απόφασης. παχθέντες τουρίστες δήλωσαν ότι οι απαγωγείς τους φέρθηκαν ιδιαιτέρως καλά. Υπάρχουν περιπτώσεις που η απαγωγή συνοδεύεται από άφθονο φαγητό, αποχαιρετιστήριο γλέντι και προσφορά βεδουίνικων κοσμημάτων για ενθύμιο.
ΕΔΩ, βίντεο για την ΥΕΜΕΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: