Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η Μεσογειακή διατροφή στο πιάτο μας

Στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης έγινε στην Πάτμο ημερίδα με τίτλο "Το ΕΥ ΖΗΝ στη διατροφή".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Γροίκο, στο συνεδριακό κέντρο του Patmos Aktis Suites και άρχισε με σύντομο χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάτμου Γιώργο Στάϊκο.

ΕΔΩ, φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα.


Πρώτη ανέβηκε στο βήμα η Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, βιοπαθολόγος, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας.

Μιλώντας για τη Μεσογειακή Διατροφή τόνισε ότι συμβάλλει στο ευ ζην, συνδέει τη δίαιτα της Μεσογείου με τη μακροβιότητα, την πρόληψη πολλών νοσημάτων η τουλάχιστον τη μείωση της εμφάνισης τους.

Συνεχίζοντας συμπλήρωσε ότι πέρα από τη Μεσογειακή Διατροφή είναι και ο μεσογειακός τρόπος ζωής, ο τρόπος που περπατάμε, που πίνουμε το κρασάκι μας, που κι αυτό είναι μεν διατροφή, αλλά εκφράζει ένα πολιτισμικό γεγονός.

Αξίζει να σημειωθεί πως η UNESCO, αναγνώρισε ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που ξεκινούν από τη γη, το αγροτικό τοπίο και φτάνουν μέχρι το τραπέζι και συμπεριλαμβάνουν τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, τη διατήρηση, τη μεταποίηση, την προετοιμασία και, ιδιαίτερα, την κατανάλωση των τροφίμων.

Η γευσιγνώστρια και κριτικός Ελένη Ψυχούλη, παρουσιάστρια της εκπομπής του ΣΚΑΪ "Σεφ στον αέρα" μίλησε με θέμα "Μια καινούργια αρχή για το τοπικό προϊόν".

Τέλος, η Γεωργία Κοφινά, συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων, αναφέρθηκε στην επιρροή της εκκλησιαστικής παράδοσης στο ελληνικό τραπέζι.

Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Βλαχοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: