Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πώς ο Ερατοσθένης μέτρησε την ακτίνα της Γης

Μια μέρα σαν κι αυτή το 240 π.X. ο Ερατοσθένης, αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος, υπολόγισε την περίμετρο της Γης σε 252.000 στάδια. Αν χρησιμοποίησε το αττικό στάδιο (184,98 μέτρα) τότε υπολόγισε την περιφέρεια σε 46.615 χιλιόμετρα. Αν χρησιμοποίησε το οδοιπορικό στάδιο (157,50 μέτρα) τότε την υπολόγισε σε 39.690 χιλιόμετρα που είναι αρκετά καλός υπολογισμός, με δεδομένο ότι σήμερα υπολογίζεται σε 40.007,86 χιλιόμετρα, ενώ στη Γαλλική Επανάσταση είχε οριστεί να είναι 40.000 χιλιόμετρα.
Επιπλέον κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ακόμα κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου όπως τον θεωρούσε. Γύρω στο 225 π.Χ. εφηύρε τον σφαιρικό αστρολάβο, που τον χρησιμοποιούσαν ευρέως μέχρι την εφεύρεση του πλανηταρίου τον 18ο αιώνα.
Επινόησε το σύστημα των γεωγραφικών παραλλήλων. Διατύπωσε δε την υπόθεση, ότι είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε κατά μήκος μιας γεωγραφικής παράλληλου ξεκινώντας από την Ιβηρία και να φτάσουμε έως την Ινδία, διαπλέοντας τον Ατλαντικό ωκεανό. Ο Στράβων που διέσωσε και μας μετέφερε την θεωρία αυτή, προσέθεσε μάλιστα, ότι στο ταξίδι αυτό ίσως να συναντούσαμε νέα άγνωστα μέρη ξηράς.
Επίσης εφηύρε έναν τρόπο υπολογισμού των πρώτων αριθμών γνωστό ως το κόσκινο του Ερατοσθένη.
Ο όρος Γεωγραφία αποδίδεται στον Ερατοσθένη.
Γεννήθηκε στην Κυρήνη στη σημερινή Λιβύη το 276 π.Χ. και πέθανε στην Αλεξάνδρεια, πρωτεύουσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου, το 194 π.Χ. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Το 194 π.Χ. τυφλώθηκε και ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε να τρώει και πέθανε.

Επίσης, σαν σήμερα:

- Το 325 λήγουν οι εργασίες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως ("Πιστεύω") και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

- Το 1827: Ο Κολοκοτρώνης απειλεί με θάνατο όσους Έλληνες προσκυνούν τον Μωάμεθ. («Περίπτωση Νενέκου»).

- Το 1843: Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

- Το 1846... διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μπέιζμπολ κάτω από τους κανόνες του Cartwright στο Hoboken του Νιού Τζέρσει, NY Nines- Knickerbockers (23-1).
1863: Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

- 1885: Το «Άγαλμα της Ελευθερίας», δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς, φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

- Το 1912... στην Ιατρική Ακαδημία στο Παρίσι, ο δρ. Καρέλ ανακοινώνει ότι υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης ιστού ζώων μέχρι 50 ημέρες, μετά τον αποχωρισμό του από τον οργανισμό.

- Το 1919... ο Μουσταφά Κεμάλ ιδρύει το Τουρκικό Εθνικιστικό Κογκρέσο στην Άγκυρα και καταγγέλλει το διαμελισμό της Τουρκίας, που αποφασίζεται στις Βερσαλλίες.
1921... στο Παρίσι, οι Σύμμαχοι ζητούν από την Ελλάδα να καθυστερήσει την επίθεση ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση του Κεμάλ.


- Το 1930... στη Νέα Υόρκη, ο ναύαρχος Μπάιρντ επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά το ταξίδι του στην Ανταρκτική κι γίνεται δεκτός από πλήθη κόσμου που τον επευφημούσαν ζωηρά.

- Το 1933... η Γαλλία προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Λέον Τρότσκι.


- Το 1942... στη Βόρεια Αφρική, τα βρετανικά στρατεύματα αποσύρονται στα αιγυπτιακά σύνορα.

- Το 1943... στη Γερμανία, ο Γκέμπελς ανακοινώνει επίσημα ότι δεν υπάρχουν πια Εβραίοι στο Βερολίνο.

- Το 1953... στις ΗΠΑ, εκτελείται το ζεύγος Ρόζενμπεργκ, που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ.


- Το 1961: Εγκαινιάζεται το νέο τουριστικό ξενοδοχείο της Πάρνηθας «Μον Παρνές».

- Το 1961... το πλούσιο σε πετρέλαια Κουβέιτ παύει να είναι προτεκτοράτο της Αγγλίας, εξακολουθεί, όμως, να παίρνει στρατιωτική βοήθεια.

- Το 1970... στην ΕΣΣΔ, προσγειώνονται οι 9 κοσμοναύτες του "Σογιούζ", αφού παρέμειναν στο διάστημα για 17 ημέρες, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ.

- Το 1970... υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η Συνθήκη για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών.

- Το 1971... σύμφωνα με στοιχεία, 1.222.481 είναι οι αναλφάβητοι στην Ελλάδα και 10.331 τα δημοτικά σχολεία.

- Το 1977... ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την τελευταία του ζωντανή ηχογράφηση, κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

- Το 1982... το τουρκικό σκάφος ''Σισμίκ'' πλέει και πάλι στο Αιγαίο.

- Το 1984... οι Σικάγο Μπουλς επιλέγουν από τα ντραφτ τον Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και είχε καταλάβει την τρίτη θέση στα ντραφτ του ΝΒΑ μετά τον Χακίμ Ολάζοουν και τον Σαμ Μπόουι.

- Το 1989... ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

- Το 1992... στην Ιρλανδία, το 69% των κατοίκων ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Το 1993... ο Βρετανός νομπελίστας συγγραφέας σερ Γουίλιαμ Γκόλντινγκ πεθαίνει στην Κορνουάλη, σε ηλικία 81 ετών.

- Το 1993... στην Αίγυπτο, επτά είναι οι νεκροί από έκρηξη βόμβας σε χριστιανική συνοικία του Καΐρου.

- Το 1994... στη Βόρεια Ιρλανδία, δύο φανατικοί Προτεστάντες σκοτώνουν έξι Καθολικούς, μέσα σε παμπ.

- Το 1994... στη Γαλλία, ο Μισέλ Ροκάρ ανακοινώνει ότι, παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά τα μικρά ποσοστά, που συγκέντρωσε το κόμμα στις ευρωεκλογές.

- Το 1995... στη Γαλλία, εντυπωσιακή αύξηση της δύναμης του κόμματός του, του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, πετυχαίνει στις δημοτικές εκλογές ο Ζαν Μαρί Λεπέν.

- Το 1997... στην Ιταλία, ο Τζερμάνο Μακάρι, πρώην μέλος των "Ερυθρών Ταξιαρχών", καταδικάζεται σε 30 χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο.

- Το 2004... σε συμφωνία για το πρώτο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγουν μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: