Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τo twist πενηντάρισε

Με ρίζες στην αφρικανική παράδοση, ήρθε στις 16 Ιουνίου του 1961 να αναταράξει – εν µια νυκτί – τα νερά της νυχτερινής ζωής και της ποπ κουλτούρας του Μανχάταν και στη συνέχεια ολόκληρου του κόσµου. Φέτος το τουίστ σβήνει 50 κεράκια.

Ο νεαρός, τότε, τραγουδιστής και στιχουργός Τσάµπι Τσέκερ γύρισε για µια εκποµπή του Ντικ Κλαρκ ένα πρωτότυπο ταινιάκι, στο οποίο τραγουδούσε το «Let’s twist again» σαν δάσκαλος µέσα σε µια τάξη.

Οι άτακτοι µαθητές ήταν οι µουσικοί του συγκροτήµατός του. Ο Κλαρκ το παρουσίασε στη χριστουγεννιάτικη εκποµπή του. Είχε εξαιρετική ανταπόκριση, µε αποτέλεσµα τις επόµενες ηµέρες να τον πλησιάσει η δισκογραφική εταιρεία Cameo Parkway και να υπογράψουν αµέσως συµβόλαιο.

Ο Τσέκερ λανσάρισε το τραγούδι τον Ιούνιο του ‘61 σε ένα τηλεοπτικό πρόγραµµα σε νεοϋορκέζικο κανάλι. Το κοµµάτι «The twist» σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας του Billboard σε δύο διαφορετικά τσαρτ.

Ο χορός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσµο αστραπιαία. Η Ελλάδα δεν έµεινε αµέτοχη σ’ αυτό το πανηγύρι, κάτι που φάνηκε περισσότερο στον ελληνικό κινηµατογράφο, ο οποίος ανθούσε την εποχή εκείνη. Τα αντανακλαστικά ήταν γρήγορα.

Σηµαντικοί ελληνες σεναριογράφοι, όπως ο Αλέκος Σακελλάριος και σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Δαλιανίδης έσπευσαν να συµπεριλάβουν σε ταινίες τους το τουίστ. Ετσι, εκτός από την ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» του 1963, όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδάει και χορεύει το τραγούδι «Ο χορός της Αλίκης» του Μάνου Χατζιδάκι, ήδη από το 1962 κυκλοφόρησαν κι άλλες ταινίες µε τουίστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: