Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ενώπιον κόσμου αποκεφαλίζεται ο Ροβεσπιέρος

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, που αποτελεί ένα από κυριότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας.

Χρόνια Πολλά στη Χρυσοβαλάντου, τη Χρυσοβαλαντίνα, τη Βαλάντα, τον Βαλάντη, τον Χρυσοβαλάντη, τον Ακάκιο, τον Κάχι, τον Κάκι, τον Δρόσο, τη Δροσίδα, τη Δροσούλα, τον Αυξέντιο, την Αυξεντία, τον Τιμόνα, την Ειρήνη, τη Ρένα και τη Ρηνιώ που γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου 2011.

Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν το 1836 ο Εμμανουήλ Ροΐδης, λόγιος και συγγραφέας από τη Σύρα. («Πάπισσα Ιωάννα»), ενώ έφυγαν από τη ζωή το 1741 ο συνθέτης της μπαρόκ μουσικής Αντόνιο Βιβάλντι και το 1995 σε ηλικία 88 ετών στις ΗΠΑ, ο ουγγρικής καταγωγής συνθέτης Μίκλος Ρόζα, ο οποίος έχει βραβευτεί πολλές φορές με Όσκαρ και έχει "ντύσει" μουσικά γνωστές ταινίες, ανάμεσά τους και τον "Μπεν Χουρ".

Σαν σήμερα:
1008... στη διαθήκη του Ερμενγκοντ Β', κόμη του Ούργκελ, γίνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο σκάκι.

1586: Ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, την οποία εισάγει από την Κολομβία.

1794... μπροστά στα μάτια του κόσμου, αποκεφαλίζεται ο Ροβεσπιέρος (φωτό), που τιμωρήθηκε για το θάνατο πολλών ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Ο διασημότερος και πλέον αμφιλεγόμενος από τους ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, γεννήθηκε στο Αρράς και ήταν γιος δικηγόρου. Σπούδασε Φιλοσοφία και Νομικά και έγινε δικηγόρος στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Γρήγορα απέκτησε φήμη για τις επαγγελματικές του ικανότητες αλλά και για τη φιλαλληλία του και για την προθυμία του να υπερασπίζεται τους φτωχούς. Με δημοσιεύματά του στηλίτευε τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, τη βασιλική απολυταρχία, τις αυθαιρεσίες της Δικαιοσύνης.Ακολουθώντας τον Ρουσό, από τον οποίο είχε επηρεαστεί βαθύτατα, ο Ροβεσπιέρος δεν μπορούσε να αρνηθεί παντελώς την ύπαρξη του Θεού, στην οποία πίστευε, όπως πίστευε και στην αθανασία της ψυχής. Θεωρούσε όμως ότι η Επανάσταση χρειαζόταν «πολιτική» θρησκεία, την οποία και πρόσφερε στο έθνος ως λατρεία του Υπερτάτου Οντος. Ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, θέση στην οποία είχε εκλεγεί με 216 ψήφους επί συνόλου 220, ήταν επικεφαλής των εορτασμών για το Υπέρτατο Ον.

1821... το Περού κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1827... ο Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το "φοίνικα".

1858... τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν Άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.

1913: Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας) λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

1914... ξεκινά ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου.

1919... επαναστατικά κομιτάτα οργώνουν ολόκληρη την ασιατική Τουρκία και προπαρασκευάζουν τον αγώνα κατά πάσης χριστιανικής διοίκησης.

1928... τελετή έναρξης των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ. Παίρνουν μέρος 2.724 αθλητές και 290 αθλήτριες από 46 κράτη. Επανεμφανίζονται μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Για πρώτη φορά ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα, η Ελλάδα παρελαύνει πρώτη και στα αγωνίσματα στίβου μετέχουν γυναίκες. Η Ιρλανδία κερδίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σαν ανεξάρτητο κράτος. Για πρώτη φορά πωλείται κόκα κόλα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1929... 48 χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.

1931... στη Νέα Υόρκη, ένας νεκρός και πέντε τραυματίες, όλοι παιδιά, είναι ο απολογισμός της συμπλοκής και της ανταλλαγής πυροβολισμών κατά τη διάρκεια αναταραχών με αφορμή την απαγόρευση της παραγωγής μπύρας.

1939... για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε έκθεση ηλεκτρονικών στο Βερολίνο συσκευή τηλεόρασης.

1943... ενώ μαίνεται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Βρετανοί βομβαρδίζουν το Βερολίνο, προκαλώντας το θάνατο περίπου 42.000 Γερμανών πολιτών.

1945... στη Νέα Υόρκη, αμερικανικό βομβαρδιστικό πέφτει κατά λάθος πάνω στον 79ο όροφο του Empire State Building, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.

1948: Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές - θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν το προοίμιο των Παραλυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.

1959... γίνεται δεκτή κατ' αρχήν η αίτηση της Ελλάδας για σύνδεσή της με την ΕΟΚ.

1962... επιβάλλονται στην Ελλάδα νέοι φόροι 500 εκ. δρχ. για να καλυφθεί το έλλειμμα από τις μειώσεις των ασθενέστερων φορολογουμένων.

1965... στο πλαίσιο του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, ανακοινώνει την αύξηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα, από 75.000 σε 125.000 άνδρες.

1969... ο Νίξον είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τις Φιλιππίνες.

1973... ο ελληνικός λαός ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.

1992... η Μαίρη Μπλιτζ κυκλοφορεί το άλμπουμ "What's the 411?", εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος μουσικής, την χιπ- χοπ σόουλ.

1992... στο Ιράν, απαγχονίζονται 15 έμποροι ηρωίνης, φθάνοντας τους 2.020 ο αριθμός των εκτελεσθέντων εμπόρων ναρκωτικών από το 1989, οπότε θεσπίστηκε η θανατική ποινή.

1996... ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, βαθμολογούμενος με 9,850 στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική.

1996... ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 99 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ), και 420 κιλά στο σύνολο.

1998... ασυλία παρέχεται στη Μόνικα Λιουίνσκι ως αντάλλαγμα για την δικαστική της κατάθεση σχετικά με την ερωτική σχέση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

2000... ο γηραιότερος λαμπαδηδρόμος, ο 109χρονος Τζακ Λόκετ, ο οποίος γεννήθηκε το 1891, 5 χρόνια πριν την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, μεταφέρει με τη βοήθεια του μπαστουνιού του για 200 μέτρα την Ολυμπιακή Φλόγα προς το Σίδνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: