Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η Συµφωνία του Μπρέτον Γουντς

Σήμερα γιορτάζουν η Μαγδαληνή, η Μάγδα, ο Μενέλαος, η Μαρκέλλα και η Μαριλένα.

Επίσης έχει γενέθλια η Δέσποινα Βανδή (Μαλέα το επίθετο της, γεννήθηκε στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, στις 22 Ιουλίου 1969).

Επίσης σαν σήμερα το 1927: Ιδρύεται η Ρόμα από τη συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων Άλμπα, Προ Ρόμα και Φορτιτούντο, κατ' απαίτηση του δικτάτορα Μουσολίνι.

- Το 1943 υπογράφηκε η ιστορική συµφωνία, γνωστή ως Συµφωνία του Μπρέτον Γουντς. Με τη συµφωνία εκείνη «ανακηρύχθηκε» το δολάριο παγκόσµιο νόµισµα και ιδρύθηκαν το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και η Παγκόσµια Τράπεζα µε σκοπό «να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διεθνή οικονοµία µετά την αποκατάσταση των εκ του πολέµου ζηµιών και την επάνοδο του κόσµου στην οµαλότητα».

- Το 1974: Στην Κύπρο, ο πρόεδρος της χούντας Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.

- Το 1988 έφυγε από τη ζωή ο Τώνης Μαρούδας. Μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το τραγούδι αυτό, το οποίο τραγούδησε μαζί με την Σοφία Λόρεν για την ταινία "Το παιδί και το δελφίνι". Ο δίσκος πούλησε πάνω απο 2.500.000 παγκοσμίως.

- Το 2001... βγαίνει σε δημοπρασία ένα αντίγραφο του σήματος της NIKE (το περίφημο ''Swoosh'') φιλοτεχνημένο από την δημιουργό του πρωτοτύπου Κάρολιν Ντέιβιντσον. Η Ντέιβιντσον σχεδίασε το ''swoosh'' το 1971, όταν ο ιδρυτής της ΝΙΚΕ (όνομα προερχόμενο από την ελληνική λέξη ''νίκη'') Φιλ Νάιτ της ζήτησε να βρει ένα σήμα για τη μικρή τότε εταιρεία του. Η αμοιβή της ήταν 35 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: