Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Αλίκη Βουγιουκλάκη, το πιο λαμπρό αστέρι

Σαν σήμερα το 1996, έφυγε από τη ζωή η Αλίκη Βουγιουκλάκη - τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά της.

Η σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Αλίκη Σταματίνα Βουγιουκλάκη γεννήθηκε 20 Ιουλίου 1933 στο Μαρούσι της Αθήνας.

Λόγω της εξαιρετικής δημοτικότητας που απέκτησε στο ευρύ κοινό ονομάστηκε (από τον Φιλοποίμενα Φίνο αρχικά) Εθνική Σταρ της Ελλάδας। Το 1960, της απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο Α' Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική ταινία "Μανταλένα".

Το 1952, κρυφά από τους δικούς τους, γράφεται στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το επάγγελμα του ηθοποιού τότε ήταν συνδεδεμένο με την αβαβαιότητα αλλά και με την ανηθικότητα και τα περισσότερα νέα παιδιά δίσταζαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Ωστόσο η Αλίκη όνειρευόταν το σανίδι και τα κατάφερε! Έτσι, τον χειμώνα του 1953, ο δάσκαλός της Pοντήρης της εμπιστεύεται τον μικρό ρόλο της Λουιζόν στον "Kατά φαντασίαν ασθενή" του Mολιέρου. Aκολουθεί ο επίσης μικρός ρόλος της Oλυμπίας στις "Φουσκοθαλασσιές" του Δημήτρη Mπόγρη κι όλα αυτά στον πρώτο χρόνο της σχολής. Ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 1954 κι ενώ δεν είχε τελειώσει ακόμα την σχολή, ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζίσκος της ζήτησε να αντικαταστήσει την Άννα Συνοδινού στο ρόλο της Ιουλιέτας στην Σαιξπιρική παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα λόγια της είχε περιθώριο μόνο τρεις μέρες για να τα μάθει και φυσικά τα έμαθε! Την ίδια χρονιά έπαιξε στην πρώτη της κινηματογραφική ταινία "Το Ποντικάκι".

Ο Μάριος Πλωρίτης υπήρξε πρώτος επίσημος σύντροφός της. Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκε με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στη Δραματική Σχολή και στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης. Στις 5 Ιουλίου 1975, οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο (επισήμως λόγω ασυμφωνίας συμβιώσεως). Μαζί πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού θεάματος.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε ένα δεύτερο γάμο το 1980 με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη, ο οποίος έμεινε μυστικός για πολλά χρόνια ακόμα και μετά τη λήξη του, παρότι η τελετή έγινε κυριολεκτικά στο κέντρο της Αθήνας (στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών). Το γεγονός αποκάλυψε το 1993 η ίδια σε τηλεοπτική εκπομπή (Ενώπιος Ενωπίω - Νίκος Χατζηνικολάου).

Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για μια δεκαετία (1986 - 1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

Το 1996 η Αλίκη έπαιξε την τελευταία της παράσταση στο θέατρο ανεβάζοντας το έργο "Η μελωδία της ευτυχίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: