Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σύγκρουση ταύρου με αεροπλάνο

Μια μέρα σαν κι αυτή:

Το 1718... η Συνθήκη του Πασάροβιτς υπογράφεται ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. H Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια, κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Το 1774... η τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη του Κιουτσούκ - Καϊναρτζί, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες, που ανέπτυξαν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

Το 1798... Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά τους Μαμελούκους στη μάχη των Πυραμίδων. Καταλαμβάνει το Κάιρο.

Το 1821... Επειτα από πολιορκία τεσσάρων μηνών, οι Τούρκοι παραδίδουν τη Μονεμβασία στους Ελληνες.

Το 1831... ο Λεοπόλδος Α' του Βελγίου γίνεται ο πρώτος βασιλιάς των Βέλγων.

Το 1861... στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη του Αμερικανικού Εμφύλιου η οποία τελειώνει με νίκη των Νοτίων.

Το 1866... Κατά τον τρίτο πόλεμο της Ιταλικής Ανεξαρτησίας, ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, επικεφαλής σώματος εθελοντών, νικά τον αυστριακό στρατό στην Μπετσέκα, μεταξύ Λομβαρδίας και Τιρόλου.

Το 1873... στην Αϊόβα των ΗΠΑ, η συμμορία του Τζέσι Τζέιμς και του Τζέιμς του Νεότερου πραγματοποιούν την πρώτη επιτυχημένη ληστεία τρένου στη Δύση με λεία 3.000 δολάρια.

Το 1874... η αρχαιότερη καταγραφή περί υποτυπώδους αθλητικής κίνησης βρίσκεται στο φύλλο της σμυρναϊκής εφημερίδας "Ιωνική", όπου γίνεται μνεία για το γυμναστήριο του ιδιωτικού σχολείου Ισοκράτης, όπου δίνονταν μαθήματα "σπαθασκίας" και "ραβδομαχίας" και βέβαια γυμναστικής.

Το 1877... μία ημέρα μετά την αιματηρή εξέγερση των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της Βαλτιμόρης, που κατέληξε στο θάνατο εννέα εργατών, οι εργαζόμενοι στο Πίτσμπουργκ πραγματοποιούν απεργία συμπαράστασης. Επεμβαίνουν οι δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εξέγερση στην πόλη.

Το 1903... στη Βενεζουέλα, συλλαμβάνεται από κυβερνητικές δυνάμεις ο αρχηγός των επαναστατών Μπολιβάρ.

Το 1904... Ολοκληρώνεται ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, ο οποίος ξεκινάει από τη Μόσχα και φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 4.607 μίλια.

Το 1912... εθνικιστική εξέγερση κατά της οθωμανικής διακυβέρνησης σημειώνεται στην Αλβανία.

Το 1919... η βρετανική Βουλή των Λόρδων επικυρώνει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Το 1921... τα κύρια σημεία της βρετανικής πρότασης για αυτονομία της Ιρλανδίας, που περιλαμβάνει ωστόσο και τη διατήρηση της βρετανικής στρατιωτικής και ναυτικής παρουσίας, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ προς τον Ιρλανδό ηγέτη Ντε Βαλέρα.

Το 1924... παραχωρείται οριστικά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της "Περιβόλας" στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το 1933 θα αποκτήσει σκεπαστή κερκίδα, ενώ θα αποκτήσει χορτάρι πρώτο από όλα τα γήπεδα στην Ελλάδα (φωτό). Το 1981 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης θα το μετονομάσει σε Απόστολος Νικολαΐδης, τιμώντας τον μεγάλο παράγοντα του ΠΑΟ και του ελληνικού αθλητισμού που πέθανε στις 15/10/80.

Το 1925... στο Ντέιτον των ΗΠΑ, ο καθηγητής βιολογίας Τζον Σκόουπς κρίνεται ένοχος και του επιβάλλεται πρόστιμο 100 δολαρίων επειδή δίδασκε στην τάξη τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου. Την εποχή εκείνη απαγορευόταν η διδασκαλία της θεωρίας αυτής για θρησκευτικούς λόγους.

Το 1928... η Πολωνέζα Χαλίνα Νόνπακα (Halina Knonpacka) είναι η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει ολυμπιακό μετάλλιο σε αγώνισμα στίβου.

Το 1930... Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά με το «Θηρίο», δηλαδή τη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

Το 1931... στις ΗΠΑ, το τηλεοπτικό δίκτυο CBS της Νέας Υόρκης αρχίζει να εκπέμπει όλη την εβδομάδα.

Το 1939... στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Καρντένας προσφέρει 200 στρέμματα γης σε κάθε γεωργό.

Το 1940... οι Σοβιετικοί προσαρτούν τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία.

Το 1944... αμερικανικές δυνάμεις μεταβαίνουν στο Γκουάμ, νησί του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, και ξεκινά η μάχη με τους Ιάπωνες που πριν τρία χρόνια είχαν καταλάβει το νησί. Η μάχη τελειώνει στις 10 Αυγούστου με νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

Το 1944... μία ημέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ο Αδόλφος Χίτλερ λέει από ραδιοφώνου ότι οι "λογαριασμοί θα τακτοποιηθούν".

Το 1952... στις ΗΠΑ, δεύτερος μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια ερειπώνει 100.000 τετραγωνικά μίλια και σκοτώνει 11 ανθρώπους.

Το 1953... η ΕΣΣΔ ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη δωρεάν αποστολή τροφίμων στους κατοίκους του Ανατολικού Βερολίνου.

Το 1954... η Γαλλία συμφωνεί με τη Συνθήκη της Γενεύης να παραχωρήσει ανεξαρτησία στο Βιετνάμ, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο κράτη, το Βόρειο και το Νότιο.

Το 1959... ανοίγουν τρεις νέες αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Το 1960... η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ορκίζεται πρωθυπουργός της Κεϋλάνης, σημερινή Σρι Λάνκα και γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει αυτό το αξίωμα σε όλο τον κόσμο.

Το 1962... κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό τρόλεϊ, δαπάνης 650.000 δρχ.

Το 1963... η Κίνα και η ΕΣΣΔ αποτυγχάνουν να λύσουν τις ιδεολογικές διαφορές τους, μετά από δυο βδομάδες μυστικών συναντήσεων στο Μόσχα.

Το 1968... ο Άρνολντ Πάλμερ γίνεται ο πρώτος γκόλφερ που κερδίζει 1 εκατομμύριο δολάρια στο US Open όταν κερδίζει την δεύτερη θέση στο αμερικάνικο πρωτάθλημα PGA στο Τέξας.

Το 1970... ολοκληρώνεται στην Αίγυπτο η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν.

Το 1971... κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Το 1974... η Ελλάδα αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο, μια μέρα μετά την τουρκική εισβολή.

Το 1975... εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".

Το 1983... στην Πολωνία, αίρεται επίσημα ο στρατιωτικός νόμος που έχει επιβληθεί πριν από 19 μήνες.

Το 1984... η Πολωνία, εορτάζοντας την 40ή επέτειο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, εγκρίνει την αποφυλάκιση 652 πολιτικών κρατουμένων.

Το 1985... το άλογο με τα περισσότερα κέρδη (6.597.947 δολάρια) ο ''John Henry'' αποσύρεται με 39 νίκες σε 83 ιπποδρομίες σε ηλικία 10 ετών.

Το 1988... σημειώνεται η μοναδική καταγεγραμμένη σύγκρουση ταύρου με αεροπλάνο, ένα Μπόινγκ 737 της Indian Airlines.

Το 1989... η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται στην Άγκυρα για τη σύλληψη 100 γυναικών στην Κύπρο, που διαδηλώνουν κατά της τουρκικής κατοχής.

Το 1990... στη Νικαράγουα, η αστυνομία αποτρέπει απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Το 1991... η Σαουδική Αραβία εγκρίνει την αιγυπτιακή πρόταση σχετικά με τη διακοπή του αραβικού οικονομικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό του εποικισμού των Κατεχομένων από το εβραϊκό κράτος.

Το 1991... μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τελείται στη Μητρόπολη Αθηνών.

Το 1991... ο Ντέιβιντ Πλατ γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής όταν μεταγράφεται από την Άστον Βίλα στη Μπάρι έναντι του ποσού των 5.5 εκατομμυρίων λιρών.

Το 1992... η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ τα τελευταία έξι χρόνια ολοκληρώνεται στο Κάιρο, με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ να συμφωνεί ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ.

Το 1992... ο Μάικ Πάουελ πηδάει 8.99 στο μήκος στο Σεστριέρε, επίδοση που όμως δεν αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο ρεκόρ λόγω του ευνοϊκού ανέμου +4.4.

Το 1992... ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πατέρας υπογράφει εντολή για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράκ, που εφαρμόζονταν από το 1990.

Το 1993... η Εθνική Πινακοθήκη αρχίζει να εκθέτει έργα του Άντι Γουόρχολ.

Το 1994... στη Βρετανία, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος εκλέγεται ο Τόνι Μπλερ, συγκεντρώνοντας το 57% των ψήφων. Ο Τόνι Μπλερ διαδέχεται τον Τζον Σμιθ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο από καρδιακή προσβολή.

Το 1994... την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το δήμο της Αθήνας, αποφασίζει ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

Το 1995... ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο δασώδη ορεινό όγκο της νοτιοανατολικής Πεντέλης, αποτεφρώνοντας δάση και καταστρέφοντας κατοικημένες περιοχές.

Το 1996... ο Λεωνίδας Σαμπάνης παίρνει αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 137.5 κιλά στο αρασέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.

Το 1996... στο Μπουρούντι, πάνω από 300 είναι οι νεκροί Τούτσι, που σφαγιάζονται από το στρατό Χούτου.

Το 1997... στην Ισπανία, τρία στελέχη της ETA καταδικάζονται σε 109 χρόνια κάθειρξη, ως ένοχοι συνωμοσίας για τη δολοφονία του βασιλιά Χουάν Κάρλος, το 1995.

Το 2002... ο Μίκαελ Σουμάχερ τερματίζει πρώτος στο γαλλικό Grand Prix κατακτώντας για 5η φορά το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1. Ο 33χρονος Γερμανός πιλότος ισοφαρίζει το ρεκόρ του Χουάν Μανούελ Φάντζιο (1957).

Το 2002... πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για την 17Ν: Ένα ακόμη άτομο, ο Θωμάς Σερίφης προσέρχεται στην εισαγγελία από το Μόρφιο Θεσπρωτίας στην Αθήνα, όπου ανακρίνεται και τελικά συλλαμβάνεται για πιθανή συμμετοχή του στη "17Ν". Ο Εισαγγελέας ποινικής διώξεως του απαγγέλλει βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή, εκρήξεις κατά συρροή, ληστείες κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο Σερίφης ομολογεί τα πάντα ενώπιον του Εισαγγελέα.

Το 2003... δικαιοσύνη για το χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του "Εξπρές Σάμινα" έρχεται ν' απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α' μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δε θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα.

Το 2007... Κυκλοφορεί η νέα περιπέτεια του Χάρι Πότερ με τον τίτλο «Harry Potter and the Deathly Hallows».

Δεν υπάρχουν σχόλια: