Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Γκρέγκορ Γιόχαν Μέντελ, ο "πατέρας της Γενετικής"

189η επέτειος γέννησης του και η Google αφιερώνει το διπλανό λογότυπο.

Ο Γκρέγκορ Γιόχαν Μέντελ (Gregor Mendel), γνωστός και ως ο "πατέρας της Γενετικής", ήταν Αυστριακός μοναχός που μελέτησε τους μηχανισμούς της κληρονομικότητας χαρακτηριστικών στα φυτά.

Τα συμπεράσματα του από την έρευνα του για τη μελέτη της κληρονομικότητας στα υπόλοιπα είδη, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου είναι γνωστοί ως νόμοι της Μεντελικής κληρονομικότητας .

Με τον όρο Μεντελική κληρονομικότητα εννοούμε μια σειρά νόμων που επιχειρούν να περιγράψουν τη μετάδοση κληρονομικών χαρακτηριστικών από γενιά σε γενιά..Οι νόμοι του Μέντελ αποτελούν την πρώτη εμπεριστατωμένη διαπραγμάτευαση του ζητήματος της κληρονομικότητας και ταυτόχρονα τον πυρήνα ιδεών της κλασικής γενετικής.

Ο μοναχός Gregor Johan Mendel γεννήθηκε σαν σήμερα 20 Ιουλίου του 1822, στην πόλη Χάιντσεντορφ και για το λόγο αυτό η Google άλλαξε το logo της τοποθετώντας στην θέση των γραμμάτων μπιζέλια και φασόλια τα οποία και ο ίδιος μελέτησε. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιόχαν, το οποίο άλλαξε σε Γκρέγκορ, όταν από το 1843 έγινε μοναχός και αργότερα ιερέας στην μονή του τάγματος των Αυγουστινιανών, στην πόλη Μπρο. Ενώ ήταν μοναχός σπούδασε φυσική, χημεία, μαθηματικά, ζωολογία, βοτανική και όταν τελείωσε δίδαξε φυσικές επιστήμες στο Γυμνάσιο της πόλης.

Ο Μέντελ πειραματίστηκε στη διάδοση των κληρονομικών χαρακτηριστικών του μοσχομπίζελου (Pisum sativum), το οποίο καλλιεργούσε στο μοναστήρι όπου ζούσε, στο Μπρυν της Αυστροουγγαρίας (σημερινό Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας). Ανάμεσα στα έτη 1856 και 1863, ο Μέντελ καλλιέργησε και μελέτησε περίπου 28.000 μπιζελιές.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: