Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ποιοί γεννήθηκαν 6 Αυγούστου;

Σαν σήμερα, 6 Αυγούστου, γεννήθηκαν...
1809: ο ποιητής Άλφρεντ Τένισον.

1881: ο Άγγλος γιατρός Αλέξανδρος Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Είναι ένα από τα μυθικά ονόματα στον χώρο της επιστήμης. Η ανακάλυψη της πενικιλίνης, του αντιβιοτικού που έσωσε εκατομμύρια ζωές καταπολεμώντας βακτηριακές λοιμώξεις που θέριζαν την ανθρωπότητα, κατέστησε τον σκωτσέζο γιατρό ήρωα.Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1945. Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ πέθανε τον Μάρτιο του 1955 από καρδιακή προσβολή, δύο χρόνια μετά τον γάμο του με την ελληνίδα γιατρό Αμαλία Κουτσούρη-Βουρέκα.

1904: Γιάννης Ντασσές, διάσημος ελληνοαιγύπτιος μόδιστρος τις δεκαετίες '40, '50 και '60. Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως πτυχωτές τουαλέτες, κατασκευασμένες από μουσελίνα και σιφόν, επηρεασμένες από τα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά ενδύματα.

Ηταν 6 Αυγούστου 1911 που ο Θεός έβρεχε ταλέντο και όλο το ταλέντο του Θεού είπε να πέσει πάνω στη μικρή Λούσιλ Μπολ, που μεγαλώνοντας μας επιφύλασσε ως ηθοποιός αλησμόνητες στιγμές.

1917: ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Μίτσαμ. Εχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί αμέτρητα σχόλια για αυτό το πρόσωπο.

1928: ο Άντι Γουόρχολ (φωτό). Aν ο Αντι Γουόρχολ δεν είχε αποχωρήσει σε έναν ασημένιο παράδεισο, φέτος θα έκλεινε τα 80. Zωγράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης, μουσικός παραγωγός, ηθοποιός και μοντέλο, ο μεγαλύτερος ποπ καλλιτέχνης, ο πρώτος που τόλμησε και κατέδειξε την ομορφιά που περιέχεται στο κοινότοπο, ή ακόμα και στο σοφά αξιοποιημένο χυδαίο. Γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ το 1928 από Σλοβάκους γονείς. Ξεκίνησε ως «δόκιμος» στον Aφηρημένο Eξπρεσιονισμό, τον οποίο γρήγορα απέρριψε και η μεγάλη του εξόρμηση στον κόσμο της τέχνης γίνεται το 1961 όταν άρχισε να ζωγραφίζει κονσέρβες σούπας, μπουκάλια Coca-Cola και εξώφυλλα περιοδικών. O Γουόρχολ πέθανε στη Nέα Yόρκη, στις 22 Φεβρουαρίου του 1987. Tη μοναδική φορά που ο Γουόρχολ επισκέφθηκε την Eλλάδα ήταν το 1983 σε ένα ταξίδι του προς την Tουρκία, μαζί με τον Aμερικανό συγγραφέα Tρούμαν Kαπότε. Tο δίδυμο Γουόρχολ-Kαπότε φιλοξενήθηκε για τέσσερις ημέρες στη βίλα του Iόλα στην Aγία Παρασκευή. Ο Mέγας Aλέξανδρος, μπήκε στο πάνθεον των πορτρέτων του Γουόρχολ, μαζί με του Mάο Tσε Τουνγκ, αλλά και της θρυλικής Mέριλιν Mονρόε ή της Eλίζαμπεθ Tέιλορ. Τον Aντι Γουόρχολ είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς.

1943: ο δημιουργός του Domain Name System (DNS), Τζον Πόστελ.

1972: η Geraldine Estelle Halliwell, ένα από τα κορίτσια του ποπ συγκροτήματος "Spice Girls".

Επιπλέον θα σβήσουν κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων ο εκκεντρικός Λάκης Γαβαλάς, ο Θάνος Καλλίρης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας εγγονός του μεγάλου ηθοποιού που κλείνει τα 32, η Φωτεινή Ρουμπή, καλή συνάδελφος στα ερτζιανά και ο Βασίλης Γιαλοψός, Κερκυραίος μεν, ροδολάτρης δε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: