Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Παναγία η Διασώζουσα στην Πάτμο

Στην Πάτμο υπάρχει η Παναγία η Διασώζουσα (φωτό), πίσω από τη Μονή του Θεολόγου, που ιδρύθηκε πριν από το 1500 και η παράδοση αναφέρει ότι η Εικόνα ανήκει στις εβδομήκοντα Εικόνες του Ευαγγελιστού Λουκά.

Η Εικόνα έχει διαστάσεις 0,82x0,65 και έχει υποστεί παλαιότερα, άγνωστο πότε, εγκαύματα και επιζωγραφήσεις. Είναι καλυμμένη με αργυροεπίχρυσες πλάκες, επάνω στις οποίες ο τότε χρυσοχόος αποτύπωσε σφραγίδες κάποιων νομισμάτων της εποχής του και πρόσθεσε δύο χέρια εντέχνως επεξεργασμένα, με τα οποία η Θεοτόκος βαστάζει τον Ιησού παιδί.

Ο Φωτοστέφανος, που πλαισιώνει την μεγαλοπρεπὴ Εικόνα, έχει τέσσερις ανάγλυφες σφραγίδες. Στις δύο ζωγραφίσθηκε η Παναγία και στις δύο ο Άγιος Γεώργιος (η Θεόδωρος) και ο Ευαγγελιστὴς Λουκάς πιθανὸν και πάνω προς την κορυφὴ του Στεφάνου η Θεοτόκος Δεομένη, ολόσωμη με υψωμένα χέρια. Οι φωτοστέφανοι της Παναγίας και του Ιησού Παιδίου στολίζονται με έντεκα πολύτιμους λίθους, κόκκινους καὶ πράσινους, μεγάλου μεγέθους.

Κάτω στο πλαίσιο της Εικόνας, το οποίο είναι από ορείχαλκο,υπάρχει η χρονολογία της κατασκευής της αργυροεπίχρυσης ἐπένδυσης: 1732

Επίσης, στην Πάτμο υπάρχουν:

Η εκκλησία της Παναγιάς του Γράβα στη Χώρα, το κάθισμα της Παναγίας του Απόλου στον Κάμπο, το μοναστήρι της Παναγίας στο Λιβάδι, η Παναγία η Κουμάνα στη Σκάλα είναι μερικές μόνο από τις υπάρχουσες στο νησί.

Στην κορυφή της χερσονήσου Γερανού δεσπόζει η Παναγία του Γερανού. Στις 14 Αυγούστου τελείται εσπερινός και την επομένη γίνεται λειτουργία με λαϊκό πανηγύρι που διαρκεί όλη τη νύχτα.

Στους Αρκιούς φημισμένη είναι η Παναγία η Παντάνασσα.

Στο νησάκι Νίμος της Σύμης γιορτάζει η Παναγία της Αποκουής, στην Τήλο η Παναγία η Θεοτόκισσα στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια η Παναγία η Πολίτισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: