Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Οι Παναγίες στην Αστυπάλαια

Μέσα και γύρω από το Κάστρο που βρίσκεται στην ονειρική Αστυπάλαια από τον 13ο αιώνα, θα δείτε δύο εκκλησίες:

την Παναγία την Πορταΐτισσα (αριστερά) και τη Μεγάλη Παναγιά, που ξεχωρίζουν πάνω από τα τείχη με τα περήφανα καμπαναριά τους.

Η εκκλησία της Παναγιάς της Πορταϊτισσας βρίσκεται στην περιοχή Ροδιά (ποιητικό τοπωνύμιο από το δέντρο που υπήρχε στον περίβολο της εκκλησίας).
Ιδρύθηκε από τον όσιο Άνθιμο στα μέσα του 18ου αιώνα. Οι λάτρεις της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και παράδοσης αναγνωρίζουν ότι είναι μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου.

Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού, ξεχωρίζει απ' όσα έχετε δει ως τώρα, εξαιτίας της επένδυσής του από λεπτό φύλλο χρυσού. Σύμφωνα με την παράδοση η ομώνυμη εικόνα γεννήθηκε ως αποτύπωμα πάνω στο ξύλο της εικόνας της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Δίπλα στην Παναγιά υπάρχει ενδιαφέρουσα μικρή συλλογή με παλιές εικόνες.

Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς (αριστερά)χαρακτηρίζεται από το βοτσαλωτό δάπεδο που ντύνει την αυλή της. Είναι το ένα από τα πέντε μέλη ενός συγκροτήματος ναών, που βλέπουν στη θάλασσα από ψηλά.

Ακόμη ένα από τα προσκυνήματα της Χώρας είναι το Μοναστήρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας, χτισμένο στο κοίλωμα μιας πλαγιάς. Το ένα της τμήμα είναι στεγασμένο μέσα σε σπηλιά και συμπληρώνεται από κτίσμα βυζαντινού ρυθμού.

Τέλος στο Καστελάνο υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Πουλαριανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: