Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μια μέρα σαν κι αυτή, 13 Σεπτεμβρίου

1913... η ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για την υπογραφή της ειρήνης καθότι, όπως ανακοινώνει στις Μεγάλες Δυνάμεις, με τις προτάσεις της Τουρκίας η Ελλάδα θα μεταβαλλόταν από νικήτρια σε ηττημένη.

1913 Στα Χανιά σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση από την τριανδρία Βενιζέλου, Κουντουριώτη, Δαγκλή, που έχει τεθεί επικεφαλής του «Κινήματος Εθνικής Αμύνης». Αποκόπτονται οι δεσμοί με τη βασιλική και γερμανόφιλη κυβέρνηση της Αθήνας. Σύντομα θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάιο ο Κωνσταντίνος θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος.

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Η αρχή του Εθνικού Διχασμού.

1922... σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, 58 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, στην περιοχή Αλ Αζίζια.

1922... Αρχίζει η σφαγή του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης, επτά μέρες μετά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού και την είσοδο των ατάκτων του Κεμάλ. Η φωτιά θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και θα κατακάψει όλη την πόλη εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία.

1939: Ο Ιγκόρ Σικόρσκι κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

1940... οι γερμανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.

1942... αρχίζει η πολιορκία του Στάλινγκραντ από τη γερμανική Βέρμαχτ. Η αποτυχία των γερμανικών δυνάμεων να καταλάβουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών, που διήρκεσαν οι μάχες, ανέκοψε την πορεία τους προς τη Μόσχα.

1965... ο μυθικός τρομπετίστας και τραγουδιστής της τζαζ, Λούις Αρμστρονγκ, κερδίζει το βραβείο Γκράμι.

1965... οι Μπιτλς κερδίζουν το πρώτο τους βραβείο Γκράμι, ως το καλύτερο συγκρότημα της χρονιάς.

1986: Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: