Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καράκας, 45όροφος πύργος για τους άστεγους

O ουρανοξύστης της φωτογραφίας άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του '90 με σκοπό να στεγάσει τράπεζες, πολυτελή γραφεία και καταστήματα και να γίνει το έμβλημα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Σήμερα, το 45όροφο κτίριο στο κέντρο του Καράκας, ο Torre Confinanza ή Torre de David (ο Πύργος του Ντέιβιντ, από το όνομα του επιχειρηματία Ντέιβιντ Μπρίλεμπουργκ που είχε αναλάβει την ανέγερσή του) παραμένει ημιτελής: ένα ερείπιο, το οποίο έχουν καταλάβει περίπου 2.500 καταληψίες και που υπενθυμίζει καθημερινά στον Βενεζουελάνο πρόεδρο Ούγκο Τσάβες το μείζον πρόβλημα στέγασης.

Στην πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα, το 51% του πληθυσμού ζει σήμερα σε παραγκουπόλεις που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ενώ μόνο στην πρωτεύουσα καταγράφεται έλλειψη 400.000 κατοικιών.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται στη Βόρεια Κεντρική Αμερική. Συνορεύει με την Κολομβία και την Γουιάνα και βρέχεται από την Καραϊβική και τον βόρειο Ατλαντικό.
Έκταση: 912.050 τετραγ. χιλιόμετρα, λίγο μεγαλύτερη από την Γαλλία και τη Γερμανία μαζί.

Η Βενεζουέλα είναι η μία από τις τρεις χώρες (οι άλλες δύο ήταν το Εκουαδόρ και η Κολομβία) που δημιουργήθηκαν όταν διαλύθηκε η Μεγάλη Κολομβία (Gran Colombia) το 1830. Όλο τον 20ο αιώνα η Βενεζουέλα είχε την τύχη των κρατών της Λατινικής Αμερικής, ήταν δηλαδή υπό των έμμεσο έλεγχο των ΗΠΑ, που, όταν τα συμφέροντά τους το επέβαλαν, άλλαζαν κυβερνήσεις εντός ή εκτός εισαγωγικών, πόσο μάλλον που η Βενεζουέλα ήταν (και συνεχίζει να είναι) μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, κάτω από την προεδρία του Τσάβες, η χώρα άρχισε να κάνει βήματα μιας πιο ανεξάρτητης διεθνούς πολιτικής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας συνεχίζει να διακηρύσσει πως θέλει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ζητάει όμως να σταματήσει η χρηματοδότηση αντίπαλων οργανώσεων.

Φυσικοί πόροι: Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Κοιτάσματα σιδηρομεταλλευμάτων (μεγάλης περιεκτικότητας σε σίδηρο), Χρυσό, Βωξίτη, Άλλα Ορυκτά, Διαμάντια, Υδάτινη Ενέργεια. Οι Καταρράκτες των Αγγέλων, στα υψίπεδα της Γουιάνας, είναι οι ψηλότεροι του κόσμου με 979 μέτρα ύψος ελεύθερης πτώσης του νερού.

Πληθυσμός: 25.730.500 κάτοικοι (2006).
Γλώσσα: Επίσημη τα Ισπανικά, μιλιούνται όμως πάρα πολλές διάλεκτοι των ινδιάνων ιθαγενών.
Θρησκεία: Ρωμαιοκαθολικοί 96%, Διαμαρτυρόμενοι 2%, άλλοι 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: