Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Κουνουπιού

Τo ξέρατε ότι τα κουνούπια έχουν και αυτά την παγκόσμια μέρα τους;

Τα εκνευριστικά αυτά πλασματάκια, που μας τρυπούν τα αυτιά με το χαρακτηριστικό ζζζζζζ και μας «κατατρώνε» τους καλοκαιρινούς μήνες ρουφώντας μας κυριολεκτικά το αίμα, γιορτάζουν κάθε 20ή Αυγούστου, επειδή στις 20.8.1897 ο Αγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος της σχολής Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ ανακοίνωσε ότι για τη μάστιγα της εποχής, την ελονοσία, ευθύνονται τα κουνούπια. Η μέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ενωσης για τον έλεγχο τον κουνουπιών. Πρόκειται για επιστημονική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από 50 χώρες.

Οι περισσότεροι, στη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουμε διαπιστώσει ότι για τα κουνούπια όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Μια βραδιά είναι αρκετή για να φέρει στο φως το άλλο πρωί αυτή την ανισότητα: μερικοί είναι κατατσιμπημένοι από τα κουνούπια και άλλοι σχεδόν καθόλου. Τώρα, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα ρίχνει λίγο φως στο μυστήριο και επιβεβαιώνει αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποψιαζόμασταν: το ανθρώπινο σώμα παράγει πολύ διαφορετικές οσμές.

Μερικοί είναι τυχεροί επειδή ο ιδρώτας τους διαθέτει υψηλότερα επίπεδα από συγκεκριμένες ουσίες, που του δίνουν μια γλυκιά φρουτώδη γεύση, η οποία τελικά απωθεί τα κουνούπια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ουσίες αυτές, οι κετόνες, δεν αρέσουν στα…αιμοβόρα κουνούπια ή, τέλος πάντων, τα παραπλανούν να νομίζουν ότι έχουν να κάνουν όχι με άνθρωπο αλλά με φρούτο, πράγμα που καθόλου δεν τους αρέσει όταν διψάνε για αίμα! Οι συγκεκριμένες κετόνες μυρίζουν λιγάκι σαν σάπιο γλυκό φρούτο και λιγάκι σαν καθαριστικό βαμμένων νυχιών. Ορισμένοι άνθρωποι παράγουν αρκετά υψηλότερα επίπεδα κετονών σε σχέση με άλλους κι έτσι τη γλιτώνουν από τα κουνούπια.

Υπάρχουν πάνω από 3.500 είδη κουνουπιών στον κόσμο, αλλά μόνο καμιά δεκαριά τσιμπάνε τους ανθρώπους για να πιουν το αίμα τους, κυρίως τα θηλυκά κουνούπια που χρειάζονται ενέργεια και πρωτεϊνες για να αναπτύξουν τα αυγά τους. Τα κουνούπια είναι επίσης υπεύθυνα για τη διάδοση αρκετών σοβαρών, ακόμα και θανατηφόρων, μολυσματικών ασθενειών σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 700 εκατ. άνθρωποι αρρωσταίνουν από κάποια πάθηση που έχει μεταδοθεί μέσω των κουνουπιών.


Φυσικοί τρόποι για να κρατήσουμε μακριά μας τα κουνούπια


Τα κουνούπια, ως γνωστόν, αγαπούν το νερό και ειδικά το στάσιμο. Οπότε, βασικό στοιχείο για την προστασία σου ενάντια στα ενοχλητικά έντομα, είναι να φροντίσεις ώστε να μην υπάρχουν κοντά σου ύποπτες εστίες τέτοιου είδους.

Oι εντομοαπωθητικές ιδιότητες του φυτού λεβάντα δεν εξαντλούνται στον... σκώρο. Χρησιμοποίησε το άνθος του και τρίψε με αυτό το σώμα σου, ή βάλε λίγο από το έλαιο στις αρθρώσεις, όπως κάνεις με το άρωμα. Και μετά πες αντίο στα κουνούπια!

Βανίλια. Μια ακόμη μυρωδιά που δεν αντέχουν οι κώνωπες -αλλά και άλλα έντομα επίσης- είναι βανίλια. Η καθαρή βανίλια. Ακολούθησε την ίδια τακτική όπως και με τη λεβάντα και κυκλοφόρησε ανέμελη όλη μέρα.

Βάλε σε ένα μπολάκι φύλλα βασιλικού και τρίψτα λίγο μόνα τους, αρχικά, για να "βγει" το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και ανακάτεψε απαλά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σκεύασμα αυτό με δύο τρόπους: ή άφησέ το απλά δίπλα σου να λειτουργήσει απωθητικά από μόνο του, ή άλειψε λίγο επάνω στα γυμνά άκρα σου.

Δεν θα σας πρότεινα το σκόρδο, που είναι πρώτης τάξεως εντομοαπωθητικό, γιατί μαζί με τα κουνούπια δεν θα σε πλησιάζει άνθρωπος.

Αντί για όλα αυτά όμως την ίδια δουλειά θα κάνει ο αέρας. Ο άνεμος κρατά μακριά τα κουνούπια, τα οποία είναι πολύ αδύναμα για να πετάξουν κόντρα, ακόμη και σε λίγα μποφόρ.






Δεν υπάρχουν σχόλια: