Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στην Αιθιοπία

Αυλαία με ελλείψεις στα σχολεία, σήμερα 12 Σεπτεμβρίου.
Καλή σχολική χρονιά!

Και (με την ευκαιρία) καλή Χρονιά και στους Αιθίοπες που από χθες γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά τους και μπήκαν στο έτος 2004.

Η Αιθιοπία είναι μια χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής κι έχει μια από τις εκτενέστερες ιστορίες ως ανεξάρτητο κράτος. Δεν αποτέλεσε ποτέ αποικία κανενός κράτους, εκτός από την πενταετία 1936-1941, οπότε και ήταν υπό ιταλική κατοχή ορισμένες μεγάλες πόλεις. Η Αιθιοπία στο παρελθόν ονομαζόταν Αβησσυνία, ενώ η τωρινή ονομασία της ίσως προέρχεται από τις ρίζες (αιθ-) και (ὄψ) ("καμένη όψη").

Είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της μαύρης ηπείρου, με περισσότερους από 75 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι, επίσης, μία από τις παλαιότερες χώρες του κόσμου, με την έννοια ότι ενώ τα περισσότερα αφρικανικά κράτη, στη σύγχρονη μορφή τους, μετρούν λιγότερο από έναν αιώνα, η δυναστεία της Αιθιοπίας χρονολογείται από τον 10ο αιώνα προ Χριστού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Αιθιοπία έχουν βρεθεί κάποια από τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη. Λένε, μάλιστα, πως μπορεί να είναι το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκε ο Homo Sapiens της Μέσης Ανατολής.

Το Αιθιοπικό ημερολόγιο, γνωστό ως Ge'ez, βασίζεται στο παλαιότερο Αλεξανδρινό ή Κοπτικό ημερολόγιο, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο ακόμα παλαιότερο αιγυπτιακό ημερολόγιο, αλλά όπως και το Ιουλιανό ημερολόγιο, προσθέτει μια ημέρα κάθε τέσσερα έτη χωρίς εξαίρεση, και κάθε έτος αρχίζει στις 29 ή 30 Αυγούστου του Ιουλιανού ημερολογίου. Το χάσμα επτά με οκτώ ετών μεταξύ του αιθιοπικού και Γρηγοριανού ημερολογίου προέρχεται από εναλλακτικούς υπολογισμούς στη προσπάθεια του καθορισμού της ημερομηνίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όπως το κοπτικό ημερολόγιο, το αιθιοπικό έχει δώδεκα μήνες, 30 ημερών ο καθένας, συν πέντε ή έξι επαγόμενες ημέρες.

Το Enkutatash είναι η λέξη για το αιθιοπικό νέο έτος στην επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας.

Αν υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος για τον οποίο είναι γνωστή η Αιθιοπία στον υπόλοιπο κόσμο αυτός δεν είναι άλλος από τις λαξευτές εκκλησίες της Λαλιμπέλα. Το σύμπλεγμα των εκκλησιών δίνει την αίσθηση ενός υπόγειου οικισμού, με διαδρόμους και τούνελ. Κάθε εκκλησία είναι μοναδική ως προς το σχέδιο, το μέγεθος και το διάκοσμο, και δικαίως θεωρούνται ένα από τα θαύματα του κόσμου. Η πρόσβαση στη Λαλιμπέλα είναι σχεδόν αδύνατη την εποχή των βροχών, αφού μαζί με το δρόμο κλείνουν και ο διάδρομος προσγείωσης. Αν δεν ταξιδεύετε οργανωμένα ή με αυτοκίνητο και οδηγό, ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε εδώ είναι το αεροπλάνο από την Αντις Αμπέμπα ή το Gonder.

Αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται το Bahir Dar για να δουν τους καταρράκτες του Μπλε Νείλου. Στην περιοχή γύρω από την πόλη υπάρχουν επίσης αρκετά μοναστήρια. Οι καταρράκτες απέχουν περίπου μια ώρα με το λεωφορείο από το χωριό Tis Abay (σημαίνει καπνός του Νείλου).

Στα βουνά της περιοχής Kaffa φυτρώνει αιώνες τώρα ο λεγόμενος αραβικός καφές (coffea arabica), αλλά η περιοχή που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να θαυμάσει τις φυτείες και τον τρόπο που «ψήνεται» ο, πιθανότατα, καλύτερος καφές στον κόσμο, είναι η Harar.

EΔΩ, οι επίσημες ιστοσελίδες του τουριστικού οργανισμού Αιθιοπίας κι ΕΔΩ κατατοπιστικό βίντεο για την Αιθιοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: