Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Συνέβησαν 15 Οκτωβρίου

Μια μέρα σαν κι αυτή:

Το 1582... ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ', αφαιρεί 10 μέρες από το έτος 1582 και περνά από την 4η Οκτωβρίου στην 15η. Εισηγείται έτσι το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που έρχεται να αντικαταστήσει το Ιουλιανό, με το οποίο "χάνονταν" τρεις μέρες κάθε 400 χρόνια.

Το 1815... εξορίζεται στο νησί της Αγίας Ελένης στον κόλπο της Γουινέας, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ο Ναπολέων έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Χάρη σ' αυτόν η Γαλλία αναδείχθηκε σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη της εποχής εκείνης. Τα στρατιωτικά κατορθώματα του Ναπολέοντα δεν οδήγησαν απλώς στη δημιουργία μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας, αλλά άλλαξαν και τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης για πάντα.
Γεννήθηκε στην πόλη Αιάκειο (Ajaccio) στην Κορσική, μόλις ένα χρόνο αφού το νησί πέρασε από τη Δημοκρατία της Γένοβας στη Γαλλία. Εκεί είχαν φτάσει εκείνη την περίοδο Μανιάτες από την Ελλάδα.
(Στη φωτογραφία, ο Χρήστος Μυστιλιαδης, μπροστά στο άγαλμα του Ναπολέοντα στην Κορσική).
Ο πατέρας του Ναπολέοντα, Κάρολος Βοναπάρτης, έχει πολύ στενή φιλία με την ελληνική οικογένεια της Πανώριας Στεφανοπούλου και στο σπίτι του Ναπολέοντα μιλούσαν ελληνικά! Επίσης πρόγονος του Βοναπάρτη ανήκε στην γενιά των Στεφανοπούλων και έφερε το όνομα Καλόμερος, o οποίος μετανάστευσε από το Αιάκειο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Εκεί το όνομα Καλόμερος πήρε την ιταλική του μορφή και έγινε Buona Parte (δηλ. καλό μέρος).

Το 1902.. Ο γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω, ένα από τα τρία σημαντικότερα Ασκληπιεία. Ήταν κατά σειρά της Τρίκκης (γενέτειρας του Ασκληπιού), της Επιδαύρου και της Κω. Η φήμη του Ασκληπιείου της Κω ήταν μεγάλη και επί αιώνες προσήλκυε ασθενείς από όλο τον αρχαίο κόσμο, που (σύμφωνα με το Στράβωνα και τον Ηρώνδα) ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους θεραπευτές Θεούς κοσμούσαν το ιερό με πλήθος εξαιρετικών αναθημάτων, έργων φημισμένων καλλιτεχνών.
Το Ασκληπιείο της Κω κτίστηκε σε ένα λόφο σε απόσταση περίπου 4 χλμ από την πόλη μέσα σε ένα άλσος κυπαρισσιών, που ήταν ιερό και απαγορευόταν η κοπή των δέντρων. Το 32 π.Χ. ο Τυρούλλιος, ναύαρχος του Αντωνίου, έκοψε κυπαρίσσια του ιερού άλσους, για να ναυπηγήσει πλοία, και το επόμενο έτος, μετά την ήττα του Αντωνίου στο Άκτιο, θανατώθηκε στο Ασκληπιείο κατ' εντολή του Οκτάβιου ως ιερόσυλος.
H οικοδομική δραστηριότητα στο χώρο του Ασκληπιείου άρχισε από τη μυκηναϊκή εποχή, αλλά τα ερείπια του ανεσκαμμένου συγκροτήματος δεν είναι παλαιότερα του 4ου π.Χ. αιώνα. Δηλαδή δεν έχει ανευρεθεί τίποτα απολύτως από το Ασκληπιείο του 5ου αιώνα, οπότε γεννήθηκε και διδάχθηκε την ιατρική ο Ιπποκράτης. Άλλωστε το 413-412 η Κως χτυπήθηκε από τον ισχυρότερο ως τότε σεισμό και λογικό είναι να καταστράφηκαν όποιες κατασκευές υπήρχαν στο ιερό.
Το παλαιότερο κτίσμα είναι ένας βωμός, που κατασκευάστηκε περί τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στους θεούς Ήλιο, Ημέρα, Εκάτη και στο γιο του Ασκληπιού, Μαχάονα. Τον αιώνα εκείνο άρχισε στο χώρο του ιερού η λατρεία του Ασκληπιού περίπου ταυτόχρονα με τον συνοικισμό της πόλης της Κω.

Το 1940... Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας αποφασίζει επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Το 1969... Στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα από ελληνικό έδαφος γίνεται από την ΕΡΤ από το Καυταντζόγλειο Στάδιο στο ματς Ελλάδα- Ελβετία (4-1), για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού, με γκολ των Κούδα, Μποτίνου (2) και Σιδέρη- και περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.
Η χαρακτηριστική του φωνή, ο συγκλονιστικός τρόπος που μετέδιδε αθλητικούς αγώνες, η αντικειμενικότητά του, οι πολύπλευρες γνώσεις του, οι εύστοχες επισημάνσεις και ο φλεγματικός τρόπος με τον οποίο σχολίαζε, τον έκαναν όχι μόνο να ξεχωρίσει αλλά να αναδειχθεί ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής τηλεόρασης.
Ο Γιάννης Διακογιάννης παρουσίαζε την «Αθλητική Κυριακή» μέχρι και το 1983. Αρχικά, έκανε την εκπομπή τελείως μόνος, αλλά αργότερα απέκτησε αρκετούς συνεργάτες, ανάμεσά τους οι Βαγγέλης Φουντουκίδης, Φίλιππος Συρίγος, Σταύρος Τσώχος, Μανώλης Μαυρομμάτης, Δημήτρης Κωνσταντάρας κ.ά. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα από την παρουσίαση της εκπομπής πέρασαν αρκετοί δημοσιογράφοι, όπως οι Δημήτρης Κωνσταντάρας, Νίκος Κατσαρός, Γιάννης Μαμουζέλος, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Χάρης Αλευρόπουλος, Κώστας Καπάνταης κ.ά.

Το 1980... Η Ελλάδα νικά τη Δανία 1-0 (σκόρερ ο Ντίνος Κούης) στην Κοπεγχάγη. Οι εκπληκτικές αποκρούσεις του τερματοφύλακα Νίκου Σαργκάνη στον αγώνα εκείνο του χαρίζουν το προσωνύμιο "Φάντομ".

Το 1996... Στις ΗΠΑ, η Μαντόνα γεννά ένα κοριτσάκι, κόρη του κουβανικής καταγωγής γυμναστή της, Κάρλος Λεόν.

Το 1999... Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην εθελοντική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα".

Το 2000... Ο ποδοσφαιριστής της ερασιτεχνικής Κρος Φαρμ Παρκ Σέλτικ Lee Tod αποβάλλεται μόλις στο 2ο δευτερόλεπτο του αγώνα με την Τάουντον Ιστ Ριτς Γουόντερερς, δημιουργώντας το ρεκόρ της πιο γρήγορης αποβολής όταν βρίζει τον διαιτητή επειδή σφύριξε την σέντρα του αγώνα δίπλα στο αυτί του. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Kevin Pressman, τερματοφύλακα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ που είχε αποβληθεί στο 13ο δευτερόλεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: