Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ποιοί γεννήθηκαν 22 Οκτωβρίου;

Σαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου, γεννήθηκαν...
1811: στη Ουγγαρία ο μεγάλος μουσουργός και πιανίστας Φρανς Λιστ. Θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης τεχνικής στο πιάνο και ο δημιουργός του σύγχρονου συμφωνικού ποιήματος.

1844: η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ. Η Ενριέτα Ροζίν Μπερνάρντ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ερμήνευσε κυρίως ρόλους τραγικών ηρωίδων.

1870: ο Άλφρεντ Ντάγκλας, σύντροφος του Όσκαρ Ουάιλντ.

1917: η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζόαν Φοντέιν, που βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Ρεβέκα". Αδελφή της επίσης ηθοποιού Ολίβια ντε Χάβιλαντ.

1937: στην Αλεξάνδρεια ο Μάνος Λοΐζος, από τους σημαντικότερους συνθέτες του έντεχνου τραγουδιού μας. 17 Σεπτεμβρίου 1982 σε ηλικία 45 ετών, έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο στη Μόσχα.
Είχε κυπριακή καταγωγή και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο. 1960-1961: Παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει την Ανωτάτη Εμπορική. Για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές, από γκαρσόνι σε ταβέρνα της Κω μέχρι γραφίστας σε διαφημιστικό γραφείο της πλατείας Κάνιγγος ή διακοσμητής.
Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της Χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη στους στίχους και με τους ερμηνευτές Χάρις Αλεξίου (ήταν κουμπάρος της και λένε ο άνθρωπος που την ανακάλυψε), Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλαντζή, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα "Γράμματα στην Αγαπημένη" σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.
Φέτος τον Ιούνιο η κόρη του Μυρσίνη Λοΐζου, με ανοιχτή επιστολή της στο Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να μην ξαναχρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ το τραγούδι Καλημέρα Ήλιε ή κάποιο άλλο έργο στις εκδηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει φυσιογνωμία τόσο πολύ ώστε να μην εκφράζει πλέον τα ιδανικά του πατέρα της.
Έχει γράψει πολλά όμορφα τραγούδια, πιο να πρωτοθυμηθώ; Πιο αγαπημένα μου: Το "Σ' Ακολουθώ" ερμηνευμένο από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το "Όλα Σε Θυμίζουν" με τη Χαρούλα Αλεξίου.


1943: η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, κατά κόσμο Κατρίν Ντορλεάκ.

1953: ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, πρωταγωνιστής της ταινίας επιστημονικής φαντασίας "Η Μύγα".

1968: ο μουσικός Shaggy.

Tέλος, η πρωταθλήτρια άρσης βαρών Ιωάννα Χατζηϊωάννου κλείνει τα 38.

Δεν υπάρχουν σχόλια: