Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Απόβαση 89 ρώσων πεζοναυτών στην Αλεξανδρούπολη

Σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα είχε επενδύσει πολλά πριν το 2009 σε ότι αφορά τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη από την δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η Ρωσία δηλώνει με εντυπωσιακό τρόπο «παρούσα».

Πρωτοφανές και συνάμα ιδιαιτέρως συμβολικό είναι το γεγονός ότι άγημα 89 ρώσων πεζοναυτών θα παρελάσει φέτος μαζί με έλληνες στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη, τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Θυμίζω: Παλαιότερα και στην Κέρκυρα είχαν παρελάσει οι Ρώσοι πεζοναύτες.

Το αποβατικό σκάφος (LST) Tsesar Kunikof του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, θα συμμετάσχει επίσης στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισθέντος Μνημείου των πεσόντων Ρώσων Στρατιωτών το 1878 στην Αλεξανδρούπολη, κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο που κατέληξε σε μεγάλη ήττα της Τουρκίας.

Επίσης στο πλαίσιο της επίσκεψης αποφάσισε να διοργανωθεί στις 30 Οκτωβρίου φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των Ρώσων ναυτών και πεζοναυτών και στρατιωτών της 12ης Μεραρχίας Πεζικού του Ε.Σ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στις εκδηλώσεις ενδέχεται να να είναι παρών και ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Αλεξάντρ Αβντέεφ που θα συνοδεύσει την σύζυγο του Ρώσου Προέδρου N.Μεντβέντεφ, λόγω της καταγωγής της από την ιδιαίτερη πατρίδα των Ρώσων στρατιωτών, που έπεσαν στην Αλεξανδρούπολη.

Αξίζει να τονισθεί ότι οι Ρώσοι έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Αλεξανδρούπολη: Το ρυμοτομικό σχέδιο της ακριτικής πόλης έχει συνταχθεί από Μηχανικούς του Ρωσικού Στρατού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: