Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ο Μ. Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στα Γαυγάμηλα

Σαν σήμερα, 1 Οκτωβρίου:

331 π.X.Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τον περσικό στρατό στα Γαυγάμηλα, το σημερινό Ερμπίλ του Βορείου Ιράκ. Η νίκη αυτή επί του Δαρείου Γ’ του Κοδομανού σηματοδοτεί το τέλος της αρχαίας περσικής αυτοκρατορίας. Ο Δαρείος θα δολοφονηθεί έναν χρόνο αργότερα από τον εξάδελφό του, σατράπη Βήσσο. Ο Αλέξανδρος έχει κυριέψει τις μεγάλες πόλεις της Περσίας και όλοι οι σατράπες τον αναγνωρίζουν.

1861... Κυκλοφορούν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, που η εκτύπωσή τους είχε γίνει στη Γαλλία. Φέρουν παράσταση κεφαλής του Ερμή. Είναι από τα πιο ιστορικά γραμματόσημα παγκοσμίως και έχουν τεράστια συλλεκτική αξία, που¬ μπορεί να φθάσει και τα 50,000 ευρω. Την τελευταία δεκαπενταετία, από το 1985 ως σήμερα, τα γραμματόσημα «σήκωσαν κεφάλι» λόγω της ανάλογης ζήτησης. Για να έχετε μια καλύτερη άποψη όσον αφορά την αναπροσαρμογή των τιμών τους αναφέρουμε ότι η σειρά του Αποστόλου Παύλου (1951) πριν από χρόνια κόστιζε γύρω στις 20.000 δρχ. ενώ σήμερα 150 ευρώ και της Δωδεκανήσου (1947) από 50 ευρω. ανέβηκε σε 200 ευρω. (δυόμισι φορές επάνω).

1867... ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το "Κεφάλαιο", που αποτελεί την κορωνίδα του έργου του. Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το "Κεφάλαιο", που αποτελεί την κορωνίδα του έργου του.
Ήταν Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος και θεωρείται ως θεμελιωτής του κομμουνισμού. Είναι κατ' εξοχήν γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στην θεωρία ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.Η οικογένεια του Μαρξ ήταν μια προοδευτική εβραϊκή οικογένεια από την Τριέρη της Πρωσίας. Ο πατέρας του Χέρσελ καταγόταν από γενιά ραββίνων και στην οικία τους φιλοξενήθηκαν πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες την εποχή της νεότητας του Μαρξ.

1869... η Αυστρία εκδίδει τις πρώτες καρτ ποστάλ στον κόσμο.

1873... κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο "Η Εφημερίς" και εκδότη τον Κορομηλά. που υποστήριζε τις αρχές του τρικουπικού κόμματος.

1880... ο Τόμας Έντισον ανοίγει το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικών λαμπτήρων.

1945... κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", "η μεγαλυτέρα των Βαλκανίων" όπως έγραφε κάτω από τον τίτλο της. Μετά από 62 χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας, έπαψε την έκδοση της, εξαιτίας αξεπέραστων οικονομικών προβλημάτων.

1950... ντεμπουτάρει στην δημοσιογραφία (Αθλητική Ηχώ) ο Βαγγέλης Φουντουκίδης ο οποίος θα παραμείνει για 35 συναπτά έτη. Από το 1958 μέχρι το 1970 θα εργαστεί στο "Έθνος" ως προϊστάμενος αθλητικού τμήματος και από το 1970 μέχρι το 1985 στην ΕΡΤ, παρουσιάζοντας Αθλητική Κυριακή, ειδήσεις, περιγραφή αγώνων και άλλες αθλητικές εκπομπές.

1960... η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος. Οι αιώνες που προηγήθηκαν βρήκαν το νησί κάτω από τους Αιγύπτιους, τους Πέρσες, τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τους Ρωμαίους, μέχρι που η Κύπρος έγινε μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τη μεγάλη Βυζαντινή παράδοση διέκοψε η Φράγκικη και η Βενετσιάνικη κυριαρχία, από το 1191 μέχρι το 1571. Το νησί έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1571, ύστερα από πολύμηνες πολιορκίες τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αμμοχώστου. Μετά από τον ένδοξο απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959, η Κύπρος ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος το 1960.
Είχε δίκιο ο Γιώργος Σεφέρης που έλεγε : «Απ’ εδώ νιώθει κανείς την Ελλάδα ευρύχωρη, πιο πλατιά».

1977... ο Βραζιλιάνος άσος του ποδοσφαίρου Πελέ αποσύρεται από την ενεργό δράση, με 1.281 γκολ στο ενεργητικό του σε 1.363 αγώνες. Στον τελευταίο του αγώνα τη μέρα, που εγκαταλείπει τα γήπεδα, παίζει στο πρώτο ημίχρονο με τον ''Κόσμος'' της Νέας Υόρκης και στο δεύτερο με την Σάντος, πρώην ομάδα του μπροστά σε 75.646 θεατές στο Νιού Τζέρσεϊ.

1995... ο Ερίκ Καντονά επιστρέφει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από τιμωρία που του επεβλήθη όταν χτύπησε εν ψυχρώ οπαδό κατά τη διάρκεια του αγώνα Κρίσταλ Πάλας- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 25/1/95.

Δεν υπάρχουν σχόλια: