Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ποιοί γεννήθηκαν και τι συνέβη 5 Νοεμβρίου

Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν...

1913: η Βρετανίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι, η οποία ενσάρκωσε μοναδικά το ρόλο της Σκάρλετ Ο' Χάρα, στην ταινία "Όσα παίρνει ο άνεμος", αλλά και της Μπλανς Ντι Μπουά, στην ταινία "Λεωφορείον ο Πόθος".

1941: ο Αμερικανός τραγουδιστής Αρτ Γκαρφάνκελ, ένας εκ των δύο του μουσικού ντουέτο Simon and Garfunkel.

1956: ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

1959.: ο Καναδός τραγουδιστής, "βασιλιάς" των σάουντρακ, Μπράιαν Άνταμς.

1963: η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Τάτουμ Ο' Νιλ, κόρη του Ράιαν Ο' Νιλ.

1978: ο τραγουδιστής και συνθέτης Μιχάλης Χατζηγιάννης. και

Ο Όλεγκ Μπλαχίν κλείνει σήμερα τα 57.

Συνέβησαν, 5 Νοεμβρίου

1492... ο Χριστόφορος Κολόμβος μαθαίνει για το καλαμπόκι από τους Ινδιάνους της Κούβας.

1605... Συνωμοσία της πυρίτιδας. Ομάδα καθολικών, οργανώνει σχέδιο για την ανατίναξη του Μεγάρου της Βουλής, στο Λονδίνο. Στόχος είναι να σκοτώσουν τον τυραννικό βασιλιά Ιάκωβο Α’ και όλα τα στελέχη του. Στις σήραγγες, κάτω από το Κοινοβούλιο, συγκεντρώνουν 39 βαρέλια με πυρίτιδα. Ενόψει του εγχειρήματός τους θέλουν να αποτρέψουν την παρουσία ομόδοξών τους στη Βουλή και τους ειδοποιούν. Το μυστικό διαρρέει. Οι συνωμότες συλλαμβάνονται. Θα εκτελεστούν στις 31 Ιανουαρίου με αγχόνη και διαμελισμό.

1688... αρχίζει στην Αγγλία η "Ένδοξη Επανάσταση". Ο Γουλιέλμος Γ’ της Οράγγης φθάνει στο Λονδίνο. Ανατρέπει τον τυραννικό Ιάκωβο Β’ Στιούαρτ με στήριξη των Τόρις και των Ουίγων. Θεμελιώνεται ο σύγχρονος αγγλικός κοινοβουλευτισμός.

1815: Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι ειδική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων».

1821... ο Άγγλος αρμοστής των Ιονίων Νήσων Μέιτλαντ εκδιώκει τους Έλληνες πρόσφυγες απ' τα Επτάνησα.

1862... 300 ινδιάνοι της φυλής Σιού από την πόλη Σαντί αποδεικνύονται ένοχοι για το βιασμό και το θάνατο πολλών αποίκων και καταδικάζονται σε θάνατο δι' απαγχονισμού.

1882: Ο Μπέντριχ Σμέτανα παρουσιάζει στο κοινό της Πράγας το συμφωνικό του ποίημα «Η Πατρίδα μου» («Ma Vlast» στα τσέχικα). Σύνθεση με πατριωτικό περιεχόμενο, είναι ίσως το κορυφαίο έργο του.
1895... ο εφευρέτης Τζορτζ Σέλντεν αποκτά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

1910... στη Γερμανία, ο Κάιζερ συναντά τον Ρώσο τσάρο Νικόλαο Β', ο οποίος διεκδικεί την εκμετάλλευση των σιδηροδρόμων της Βαγδάτης, έναντι του δικαιώματος της Γερμανίας να δρα ελεύθερα στην Περσία.

1912... 200.000 Τούρκους συλλαμβάνουν ή σκοτώνουν οι Σέρβοι στο Μοναστήρι.

1912... στις ΗΠΑ, οι πολιτείες της Αριζόνα, του Ουισκόνσιν και του Κάνσας παραχωρούν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1913... ο παράφρων βασιλιάς Όθωνας της Βαυαρίας ανατρέπεται από τον ξάδερφό του Λουδοβίκο.

1914... η Βρετανία προσαρτά την Κύπρο και κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1914... η Γαλλία και η Βρετανία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Τουρκία.

1929... αγγλική εταιρία ανακαλύπτει φλέβες χρυσού κοντά στη Θεσσαλονίκη.

1935... οι αδερφοί Πάρκερ βγάζουν στην αγορά το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι "Μονόπολι".

1940... το ελληνικό πυροβολικό βομβαρδίζει την Κορυτσά.

1952... ο δρ. Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη, ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Αθηναίων, σε επίσημη τελετή στο δημαρχιακό μέγαρο.

1956: Έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν ξέρουν να βάζουν την υπογραφή τους.

1959... αφήνεται ελεύθερος από τις ελληνικές φυλακές και απελάσεται στη Δυτική Γερμανία, ο τελευταίος Γερμανός εγκληματίας πολέμου.

1961 Νεροποντή πλήττει την Αθήνα και πλημμυρίζει ο Κηφισός. Στις συνοικίες της δυτικής όχθης πνίγονται 40 άνθρωποι και χιλιάδες μένουν άστεγοι.
1963 Στην Πραιτόρια, ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα φυλακίζεται. Eμεινε στις φυλακές του Απαρτχάιντ για 27 χρόνια.

1982... ο Σοβιετικός Γκάρι Κασπάροφ ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι σε ηλικία 22 ετών.

1987... ο ηγέτης των μάυρων της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα απελευθερώνεται, αφού έμεινε φυλακισμένος στις φυλακές του Απαρτχάιντ για 23 χρόνια.
1989 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι δεύτερες εντός τριών μηνών. Η ΝΔ υπό τον Κώστα Μητσοτάκη έρχεται πάλι πρώτη, αλλά δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών (150 +1). Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση οικουμενικού σχήματος.

1991... η πρώην πρώτη κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος, παραδίδεται σε δικαστή της Μανίλας, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

1991... ο μεγιστάνας του Τύπου, Ρόμπερτ Μάξγουελ, βρίσκεται νεκρός στη θάλασσα, έξω από τα Κανάρια Νησιά, όπου πραγματοποιούσε κρουαζιέρα με το γιοτ του.

1994... στις ΗΠΑ, ο πρώην Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποκαλύπτει ότι πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

1995... στην Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι παραπέμπεται σε νέα δίκη με την κατηγορία της συνενοχής με τη Μαφία στη δολοφονία του δημοσιογράφου Πεκορέλι, το 1979.

2006 Στο Ιράκ καταδικάζεται σε θάνατο ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: