Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ταξίδι στη Δανία

Ταξίδι στη Δανία (η Δανιμαρκία), με τους 5.519.259 κατοίκους και τα εκατοντάδες νησιά, άλλα μεγάλα όπως το Σχέλαν (7.000 km²) και άλλα μικρά και ακατοίκητα.

Η Δανία έχει σημαντικό αλιευτικό κλάδο και μεγάλο εμπορικό στόλο. Στον τομέα της βιομηχανίας, τα κυριότερα προϊόντα είναι είδη διατροφής, χημικά προϊόντα, μηχανήματα, μεταλλικά είδη, ηλεκτρονικός και μεταφορικός εξοπλισμός, μπίρα, χαρτί και προϊόντα από ξύλο.

Μεταξύ 8 ου και 11 ου αιώνα, οι Δανοί ήταν γνωστοί ως Βίκινγκς. Μαζί με τους Νορβηγούς και τους Σουηδούς δημιούργησαν αποικίες, έκαναν εκστρατείες και συνήψαν εμπορικούς δεσμούς με όλα τα μέρη της Ευρώπης.

Η Δανία είναι συνταγματική μοναρχία και σήμερα διοικείται με βάση το Σύνταγμα του 1953. Το Κοινοβούλιό της (Folketing), με ένα μόνο σώμα, αποτελείται από 179 εκλεγόμενα μέλη.

Ανάμεσα στους διασημότερους Δανούς είναι ο συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γνωστός για τα παραμύθια του, η συγγραφέας Κάρεν Μπλίξεν και ο σχεδιαστής Arne Jacobsen. Ο δανέζικος κινηματογράφος έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση χάρη στο σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ.

Σπεσιαλιτέ της δανέζικης κουζίνας είναι τα smørrebrød (καναπεδάκια), οι βραστές ή καραμελωμένες πατάτες, το κόκκινο βραστό λάχανο, το ψητό χοιρινό και η ψητή πάπια.

Η ζωή σήμερα

Μέχρι και πολύ πρόσφατα οι Δανοί ήταν υπερήφανοι για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας τους, γιατί προσέφερε υψηλό βαθμό κοινωνικής προστασίας σε όλους. Στις μέρες μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε και στη Δανία. Από τα 65 πήγε στα 67 χρόνια. Επιπλέον, καταργήθηκε μια ειδική μορφή πρόωρης συνταξιοδότησης, που αφορούσε κυρίως ανειδίκευτες γυναίκες που βρέθηκαν για πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας σε βαριά επαγγέλματα και πραγματικά χρειάζονται πρόωρη συνταξιοδότηση.

Κάτι ακόμα που συνέβη στη Δανία είναι η μείωση της περιόδου κατά την οποία μπορείς να λαμβάνεις το επίδομα ανεργίας. Τη δεκαετία του ’90 η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μείωσε το χρονικό διάστημα από τα 7 στα 4 χρόνια και τώρα η δεξιά κυβέρνηση το μείωσε από 4 σε 2 έτη.

Εκλογές θα γίνουν αύριο και οι προβλέψεις λένε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα κερδίσουν μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες, καθώς και η τεράστια Γροιλανδία.

Σημειωτέον, πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη ειρήνης για το 2008, η Δανία ήταν η δεύτερη πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μετά την Ισλανδία.

Ο τουρισμός αποτελεί για τη Δανία σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Η χώρα δέχεται ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο. Στην ξενάγηση της Κοπεγχάγης θα δούμε την κεντρική πλατεία του Δημαρχείου με το άγαλμα του Χάνς Κρίστιαν Αντερσεν, την Γλυπτοθήκη, το Χρηματιστήριο (το πιο παλιό της Ευρώπης, ιδιόμορφο κτίριο), τα ανάκτορα Κρίστιανμποργκ, το κανάλι Νίχαβν, το κάστρο Ρόζεμποργκ, όπου φυλάσσονται τα κοσμήματα του θρόνου, την πλατεία Λαγκελίνιε με την Μικρή Γοργόνα - σύμβολο της πόλης, τη βιβλιοθήκη, κ.ά. Επίσης, συνιστάται μία επίσκεψη στο παραμυθένιο πάρκο Τίβολι. Εδώ θα ακούσουμε ορχήστρες, θα δούμε παντομίμα, θέατρο, θα γευθούμε δανέζικες νοστιμιές και θα δοκιμάσουμε την τύχη μας.

Η κλασική εκδρομούλα γίνεται με ένα από τα πλοία της DFDS από το λιμάνι Nyhavn, διάρκειας μιας ώρας. Το Grand Harbour & Canal Tour σας μεταφέρει μέσα στο λιμάνι και τα ειδυλλιακά κανάλια της Κοπεγχάγης. Θα λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις πιο όμορφες εκκλησίες, κάστρα, τα γραφικά παλιά σπίτια και ορισμένα από τα αρχιτεκτονικά ενδιαφέροντα νέα κτίρια και άλλα εξαιρετικά αξιοθέατα. Από το πλοίο επιπλέον θα δείτε: Operaen - Den Lille Havfrue - Amalienborg Slot - Amaliehaven - Christianshavn - Vor Frelsers Kirke - Den Sorte Diamant - Nationalmuseet - Gammel Strand - Christiansborg Slot - Holmens Kirke - Nationalbanken - Nyhavn.
ΕΔΩ, τουριστικές πληροφορίες για τη Δανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: