Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Συνέβησαν 3 Δεκεμβρίου...

1621... ο Γαλιλαίος εφευρίσκει το τηλεσκόπιο.
1822 - Οι Tούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας, παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η πτώση του Παλαμιδίου, που ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την πόλη, οφείλεται στην από 29-11-1822 πολιορκία του Φρουρίου από τους Έλληνες και στην απειλητική προειδοποίηση του Θ. Κολοκοτρώνη προς την ηγεσία των Τούρκων.

1855... διεξάγεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια (6 ώρες και 15 λεπτά) καταγεγραμμένος αγώνας πυγμαχίας χωρίς γάντια μεταξύ των Τζέιμς Κέλι και Τζόναθαν Σμιθ, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας
1897... τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα εις βάρος της Ελλάδας. Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 ή, διαφορετικά, ο πόλεμος των τριάντα ημερών ή και Μαύρο '97 ήταν πόλεμος μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά το έτος 1897, ως απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας και επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Μετά τον πόλεμο του 1897 η Ελλάδα δέχτηκε παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στις 7 Μαΐου, αφού οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τη Θεσσαλία.

1912... Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Ναυμαχία της Ελλης. Στην έξοδο των Δαρδανελίων (Ελλήσποντου) ο Ελληνικός Στόλος, Ο ναύαρχος Κουντουριώτης με το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», καταναυμαχεί τον Τουρκικό. Τον εγκλωβίζει στα Στενά και εξασφαλίζει κυριαρχία στο Αιγαίο.
1918... ολοκληρώνεται η Συνδιάσκεψη των Συμμάχων (Αντάτ) και η Γερμανία πρέπει να καταβάλλει τις αποζημιώσεις της.

1934... προσαρτάται στην Λιβύη η ιταλική αποικία της Τρίπολης και της Κυρηναϊκής.

1940 - Ο Ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), μετά από σκληρό αγώνα με τους Ιταλούς, καταλαμβάνει την Πρεμετή στη Β. Ήπειρο.

1942... κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής παραιτείται η κυβέρνηση Τσολάκογλου και ορκίζεται νέα Κυβέρνηση υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. Ο νέος Πρωθυπουργός με διάγγελμα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις Αρχές Κατοχής.

1944... Δεκεμβριανά. Το ΕΑΜ συγκροτεί παναθηναϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Παίρνουν μέρος 500.000 λαού. Οι διαδηλωτές δέχονται καταιγισμό πυρών από το Αρχηγείο της Αστυνομίας (Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας), η πρώτη σφαίρα πέφτει από Βρετανούς στρατιώτες . Σκοτώνονται 28 άτομα και τραυματίζονται 148. Μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, που πυροδότησε τον πρώτο εμφύλιο πόλεμο. Αντίπαλοι είναι η ελληνική Κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από την Βρετανία και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Την επομένη, μετά τις κηδείες, οι συγκρούσεις θα γενικευτούν με τη συμμετοχή του Εφεδρικού ΕΛ.ΑΣ. Θα διαρκέσουν 33 ημέρες.

1947: Το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.

1951... στην Αίγυπτο, 20 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας από τις σκληρότερες μάχες ανάμεσα στους Βρετανούς και στους Αιγυπτίους, στην περιοχή του Σουέζ.


1962... νέφος, που σκεπάζει το Λονδίνο προκαλεί το θάνατο 55 ατόμων από δηλητηρίαση.
1963... στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι, τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονται δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

1964... ιδρύεται στη Δανία η ομάδα της Brondby με την ένωση δύο ποδοσφαιρικών σωματείων του Brondbyoster και του Brondbyvester και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν και άλλα αθλήματα όπως χάντμπολ, γυμναστική και μπάντμιντον.

1967... πραγματοποιείται από τον πρωτοπόρο καρδιοχειρουργό Κρίστιαν Μπάρναντ η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο Κέιπ Τάουν, της Νότιας Αφρικής. Την πρώτη ανθρώπινη καρδιά λαμβάνει ο 53χρονος Lewis Washkansky, που επιβιώνει επί 18 ημέρες. Με την ευκαιρία αυτή, η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύσσεται "Παγκόσμια Ημέρα των Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς".

1969... οι παραγωγοί του μιούζικαλ "Ιησούς Χριστούς Υπέρλαμπρο Άστρο" προσφέρουν το ρόλο του Χριστού στον Τζον Λένον.

1972... από τη συντριβή ισπανικού αεροσκάφους στα Κανάρια Νησιά σκοτώνονται 155 άτομα.

1976... ένα φουσκωτό γουρούνι μήκους 40 ποδιών το "σκάει" στον ουρανό κατά τη διάρκεια φωτογράφησης για το εξώφυλλο του δίσκου των Pink Floyd "Animals". Φτάνει σε ύψος 18.000 ποδιών και ταξιδεύει από το Λονδίνο μέχρι το Κεντ, όπου και προσγειώνεται τελικά.

1976... εφτά άντρες πυροβολούν το σπίτι του Μπομπ Μάρλεϊ στο Κένσινγκτον του Λονδίνου την ώρα, που ο Μάρλεϊ κάνει εκεί πρόβες με τους Wailers. Τραυματίζονται, ελαφρά, ο ίδιος, η γυναίκα του Ρίτα, ένας φίλος του και ο μάνατζερ Ντον Τέιλορ.
1979... έντεκα νέοι σκοτώνονται σε συναυλία του συγκροτήματος WHO στο Σινσινάτι του Οχάιο, όταν ποδοπατούνται πάνω στον πανικό για την εύρεση θέσεων.
1984... στο Bhopal της κεντρικής Ινδίας συμβαίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές καταστροφές, όταν από εργοστάσιο επεξεργασίες πυρηνικών αποβλήτων, που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, διαρρέει ένα τεράστιο τοξικό νέφος, προκαλώντας ακαριαία το θάνατο σε 2.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας 600.

1993... ομαδικός τάφος ηλικίας 6.000 ετών, αποκαλύπτεται στο νεολιθικό σπήλαιο Αλεπότρυπα, του Διρού της Μάνης.

1997... στην Τουρκία, άγνωστοι πραγματοποιούν επίθεση με χειροβομβίδα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας διάκονος.

2000... ο 24χρονος Βραζιλιάνος Γκουστάβο Κουερτέν νικά τον Αντρέ Αγκάσι στον τελικό του τουρνουά της Λισσαβόνας και γίνεται ο πρώτος Νοτιοαμερικανός τενίστας, που ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

2003... μια από τις πιο μακάβριες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά αρχίζει να εκδικάζεται στο Βερολίνο. Πρόκειται για την υπόθεση του 40χρονου τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αρμιν Μέιβες, που σκότωσε και έφαγε τον 43χρονο, Μπερντ-Γιούργκεν Μπράντες, τον οποίο βρήκε μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο. Ο Μέιβες, αφού ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα του Μπράντες και τα έφαγαν μαζί, συνέχισε στη δολοφονία του δευτέρου, μετά από έκκληση του ιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: