Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ήρθε η μέρα να πάρουμε τα βουνά...

«Εν’ Όρεσι» σημαίνει στα αρχαία Ελληνικά «στα βουνά». Ήρθε, λοιπόν, η μέρα να πάρουμε τα βουνά...
Παγκόσμια ημέρα βουνού σήμερα, 11 Δεκεμβρίου.

Ευκαιρία να αντιληφθούμε τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή μας και να θυμηθούμε την ευθύνη που έχουμε για τη διατήρηση του.

Αξίζει να σημειωθεί:
Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Το πιο ψηλό βουνό της Ρόδου είναι ο Ατάβυρος (ύψος 1215μ.), γνωστός από τους αρχαίους χρόνους για τη λατρεία του Αταβυρίου Διός και τα ανάκτορα του μυθικού βασιλιά Αλθαιμένη, που τα ερείπιά τους σώζονται έως σήμερα.

Συνέχεια της οροσειράς του Αταβύρου είναι το Γραμίθι (Ακραμίτης) στα βόρεια των χωριών Σιάννα και Μονόλιθος, το Περιόλι, ο Λευκόπαγος στην κορυφή του οποίου είναι η τοποθεσία Καλόπετρα, με την ομώνυμη Μονή της Παναγίας, χτισμένη από τον ηγεμόνα της Βλαχίας Αλέξανδρο Υψηλάντη (1782).

Συνέχεια ΒΑ είναι η Κούμουλλη, γύρω από το αεροδρόμιο Μαριτσών, ο Φιλέρημος στην κορυφή του οποίου ήταν η Ακρόπολη της Ιαλυσού με το ναό της Αθηνάς Πολιάδος.

Στην πόλη της Ρόδου είναι ο λόφος Μόντε Σμιθ, όπου ήταν η Ακρόπολη, ο ναός του Διός Πολιέως και της Αθηνάς Πολιάδος. Στο μεσαίωνα ήταν γνωστός με το όνομα Άγιος Στέφανος, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στον Άγγλο ναύαρχο Σύδνεϋ Σμιθ, που είχε στήσει εκεί το παρατηρητήριό του στο διάστημα της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο.

Στη ΝΑ πλευρά του νησιού υπάρχουν τα βουνά:
ο Πέζουλας στα Κοσκινού, το Ψαλίδι στις Καλυθιές, η Τσαμπίκα στον Αρχάγγελο με τη μονή της Παναγίας και το εκκλησάκι Κυρά στην κορυφή, ο Κάραβος κι ο Χέλαντρος, ο λόφος Φαρακλός στους πρόποδες του Κάραβου.
Ο Κάλαθος στους πρόποδες του ομώνυμου χωριού, το Μαρμάδι στη Λίνδο, ο Γέρακας στην Προφύλια, το Σκιάδι με την ομώνυμη μονή της Παναγίας Σκιαδενής.

Μικρότερα βουνά η μάλλον λόφοι στη Ρόδο είναι το Όρος στο νότιο άκρο της Κατταβιάς, το Μέσσαρος κοντά στα Μάσαρη, ο Κουτσούτης στην Έμπωνα και η Ψίνθος στο ομώνυμο χωριό.

Η χώρα μας έχει περί τα εκατόν σαράντα δύο (142) βουνά, με υψηλότερο τον Όλυμπο, ενώ από αυτά τα 39 ορεινά συγκροτήματα έχουν υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 31 βουνά στην διοικητική επικράτειά της, είναι η πρώτη σε αριθμό βουνών περιφέρεια της χώρας. Δύο από τα βουνά της Ρούμελης, ο Παρνασσός και η Οίτη έχουν ανακηρυχτεί ως Εθνικοί Δρυμοί . Ο Εθνικός δρυμός του Παρνασσού είναι ο παλαιότερος (μαζί με τον Όλυμπο) ανακηρυγμένος εθνικός δρυμός της χώρα μας από το 1938. Ο Εθνικός δρυμός της Οίτης είναι ο έκτος (κατά χρονική σειρά ανακήρυξης) από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της χώρας και υφίσταται από το 1966 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: