Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

7 Ιανουαρίου έφυγαν από τη ζωή...

Σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου, έφυγαν από τη ζωή...
* Το 1904, ο λόγιος και συγγραφέας της "Πάπισσας Ιωάννας" Εμμανουήλ Ροΐδης (φωτό). Θεωρείται ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς που παρουσιάστηκαν στα ελληνικά γράμματα. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. "Η Πάπισσα Ιωάννα" είναι το πιο διάσημο από τα αφηγηματικά έργα του και ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, με πολλές μεταφράσεις σε ξένες γλώσσες.

* Το 1944, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, συγγραφέας και ποιητής. Ο πατέρας του, Λεωνίδας, ήταν κυπριακής καταγωγής, ενώ η μητέρα του ήταν ανιψιά του Χαρίλαου Τρικούπη. Αυτοκτόνησε με χρήση ναρκωτικών.

* Το 1951, ο Ρενέ Γκενόν, Γάλλος στοχαστής και συγγραφέας.

* Τρία χρόνια πριν, στις 7 Ιανουαρίου 2009, χάθηκε απρόοπτα η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη.

* To 1972 έφυγε από τη ζωή η στιχουργός Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και ήρθε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948, εξαναγκαζόμενη από το προσωπικό της πάθος που ήταν η χαρτοπαιξία, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο (έναντι ευτελούς οικονομικής αμοιβής), όλους τους επώνυμους συνθέτες της εποχής της με αριστουργηματικά τραγούδια. Η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και για την είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά την επιτυχία των τραγουδιών της, να πεθάνει φτωχή.
Στίχους της συναντάμε σε μια πλειάδα λαϊκών επιτυχιών, όπως :
• "Αντιλαλούνε τα βουνά" σε μουσική Τσιτσάνη,
• "Ηλιοβασιλέματα", "Περασμένες μου αγάπες" σε μουσική Χιώτη,
• "Δυο πόρτες έχει η ζωή", "Φεύγω με πίκρα στα ξένα", που τραγούδησε ο Καζαντζίδης,
• "Όνειρο απατηλό", σε μουσική Καλδάρα,
• "Είμαι αϊτός χωρίς φτερά", σε μουσική Χατζιδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: