Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Βελίκι Ουστούγκ, η πατρίδα του Άη Βασίλη της Ρωσίας

Το Βελίκι Ουστούγκ (Вели́кий У́стюг),είναι μια αρχαία ρωσική πολή, συνομήλικη της Μόσχας. Ιδρύθηκε το 1147, έχει 32.000 κατοίκους και βρίσκεται χίλια περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας. Είναι κτισμένη κοντά στην εκβολή του Sukhona (που ρέει από τα δυτικά) και την Yug (από το νότο).

Στο Βελίκι Ουστούγκ διαφυλάχτηκαν ως τις μέρες μας στην αρχική τους μορφή τα αρχαία μοναστήρια από λευκό λίθο και πολυάριθμες επιβλητικές μονοκατοικίες εμπόρων του 17ου-19ου αιώνα. Η πόλη διαθέτει 152 οικοδομήματα που έχουν ταξινομηθεί ως πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά από τη ρωσική ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Σημαντικά αξιοθέατα είναι η παλιά Sobornoye Dvorishche (Cathedral Square), με το σύνολο του καθεδρικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1619-1659), ο καθεδρικός ναός του Αγίου Προκόπιου (1668) που είναι προστάτης της πόλης και έζησε στην Ustyug, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Δικαίου (1656-1663) και η Εκκλησία των Θεοφανίων (1689).

Ο ναός του Αγίου Νικολάου έχει καμπαναριό του 17ου αιώνα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του Αγίου Συμεών του Στυλίτη (18ος αιώνας).

Η περιοχή φημίζεται και για την γραφική της φύση.

Υπάρχουν επιχειρήσεις βιομηχανίας ξυλείας, ναυπηγείο, ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία και αρκετά εργαστήρια όπου κατασκευάζονται περίφημα κοσμήματα. Ο τουρισμός ξεκίνησε το 1960 και αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της τοπικής οικονομίας.

Από τα τέλη του περασμένου αιώνα το Βελίκι Ουστούγκ αποκαλείται χειμερινή ρωσική πρωτεύουσα, διότι μέσα στον πευκώνα, που βρίσκεται κοντά σ’ αυτή την πόλη είχε εγκατασταθεί ο Ντέντ Μορόζ (ο Άη Βασίλης της Ρωσίας).
Περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: