Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

新年快樂 Γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά οι Κινέζοι της Ρόδου

Οι περίπου διακόσιοι Κινέζοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Ρόδο γιόρτασαν με λαμπρότητα την Πρωτοχρονιά τους. Έτος Δράκου από σήμερα 23 Ιανουαρίου 2012 και θα διαρκέσει μέχρι 09 Φεβρουαρίου 2013.

Οι μήνες με βάση το Κινέζικο ημερολόγιο διαφέρουν σε σχέση με τους μήνες του δυτικού. Βασίζονται στον ηλιακό κύκλο και την τροχιά και φάση του φεγγαριού.

Στην Κινέζικη αστρολογία τα 12 ζώδια αναπαρίστανται απο 12 ζώα ή πλάσματα και αντιπροσωπεύουν 12 διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας. Κατά παράδοση ο ζωδιακός κύκλος ξεκινάει με τον Ποντικό και τελειώνει με το Γουρούνι, ενώ υπάρχουν πολλοί θρύλοι για το πως προέκυψε αυτή η σειρά των ζωδίων.

Ο Δράκος (Γιανγκ, 1η Τριάδα, Ξύλο)θεωρείται για τους Κινέζους: Δυνατός, ανεξάρτητος, υπερήφανος, ευγενής, παθιασμένος, αποφασιστικός, ηγετικός, φιλόδοξος γενναιόδωρος, πιστός। Επίσης, τυρανικός, απαιτητικός, εκκεντρικός, προκατηλημένος, δογματικός, βίαιος.

Στη φωτό: Πύλη με κόκκινα φανάρια, που φτιάχτηκε για να περάσει το νέο έτος της Κίνας.

Ο κινεζικός Δράκος είναι το πλάσμα που τιμάται περισσότερο. Θεωρείται το σύμβολο της δύναμης και της δημιουργικότητας της φύσης, ενώ παράλληλα ακπροσωπούσε τον αυτοκράτορα, τον γιό του Ουρανού. Θεωρείται ο κυβερνήτης της ανατολής, που φέρνει τη βροχή νγια την ανάπτυξη των σιτηρών. Ο δράκος ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ουρανό και τη γη. Η πορεία που ακολουθούσε από κορυφή σε κορυφή ανάμεσα στις δύο αντίθετες και συμπληρωματικές δυνάμεις Γιανγκ και Γιν ονομαζόταν “Το μονοπάτι του Δράκου”. Οι κινεζικοί θρύλοι αναφέρουν ότι οδράκος περνούσε τον χειμώνα κάτω από την επιφάνεια της Γης, ενώ την άνοιξη πετούσε στα ουράνια.

Στην Κίνα, το νέο έτος γιορτάζεται με τεράστια ομοιώματα δράκων φτιαγμένων από χαρτί και καλάμι μπαμπού, με τα οποία οι εορτάζοντες παρελαύνουν στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: