Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Δώρο 5 εκατ. δολ. από την Αυστραλία για την Ελισάβετ

Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που η Ελισάβετ Β' έγινε βασίλισσα της Βρετανίας, επέτειος που στην Αγγλία είναι γνωστή ως «Αδαμάντινο Ιωβηλαίο». Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της Γεωργίου Στ' την έφερε στο θρόνο μιας μεγάλης -τότε- αυτοκρατορίας σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Η Αυστραλία από το 1901 είναι μέρος της Κοινοπολιτείας των Εθνών (Βρετανική Κοινοπολιτεία) και αναγνωρίζει ως ανώτατο άρχοντα τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη. Οπως είναι φυσικό, τη σημνατική αυτή επέτειο η Αυστραλία δεν θα την αφήσει να περάσει απαρατήρητη.
Με δωρεά πέντε εκατομμυρίων δολαρίων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και την κυκλοφορία αναμνηστικού νομίσματος και γραμματοσήμων θα τιμήσουν οι Αυστραλοί την επέτειο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τότε που η βασίλισσα Ελισάβετ ανήλθε στο θρόνο.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, το όνομα της βασίλισσας θα δοθεί σε κεντρικό δρόμο της Καμπέρας.

Οι εορτασμοί για το «Αδαμάντινο Ιωβηλαίο» περιλαμβάνουν σειρά εκδηλώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, όπως και στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες η ίδια είναι αρχηγός του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: