Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Απειλή μέσα στα σπίτια της Αυστραλίας οι νέες λάμπες;

Τις σχετικά καινούργιες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας τις χρησιμοποιούν όλα τα νοικοκυριά της Αυστραλίας.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει για την μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια έπεισε τους πολίτες να αλλάξουν τους λαμπτήρες πυράκτωσης με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού.

Υπάλληλοι από το αρμόδιο υπουργείο πήγαν πόρτα - πόρτα κι εγκατέστησαν σε όλα τα σπίτια δωρεάν νέους λαμπτήρες κι επιπλέον τους μοίρασαν να έχουν κι αναπληρωματικούς, λέγοντας ότι κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομίσει 115 δολλάρια το χρόνο.

Η μαζική αλλαγή πυροδότησε και μια συζήτηση στην οποία κάποιοι επιμένουν ότι "οι νέες λάμπες εκπέμπουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Για πρώτη φορά απαγορεύθηκε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι επικίνδυνο».

Πάντως, Γερμανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν θα πρέπει να τις αφήνουμε αναμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να τις τοποθετούμε κοντά στο κεφάλι μας, επειδή απελευθερώνουν δηλητηριώδη υλικά.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε για διάβασμα.

Επιπλέον, αρκετοί έχουν πει ότι σε περίπτωση που μία από τις νέες “πράσινες” λάμπες σπάσει, απελευθερώνονται επιβλαβείς ποσότητες υδραργύρου. Η τελευταία έρευνα, η οποία διεξήχθη στη Γερμανία, δείχνει ότι εκπέμπονται κι άλλες καρκινογόνες χημικές ουσίες όταν οι λάμπες αυτές είναι αναμμένες, οι οποίες εκλύονται ως μορφή ατμού.

Οι επιβλαβείς ουσίες περιλαμβάνουν τη φαινόλη – ένα δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να σκοτώνουν χιλιάδες θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – και τις ανθρώπινες τοξίνες ναφθαλίνη και στυρένιο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως επειδή οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν υδράργυρο θα πρέπει να ανακυκλώνονται με ειδικό τρόπο και όχι να τους πετάμε απλά στα σκουπίδια, διότι με τον τρόπο αυτό αναμειγνύονται με τη διατροφική αλυσίδα. Στην πραγματικότητα μόνο το 20% ανακυκλώνεται κανονικά.

Παρά τις προειδοποιήσεις που καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και τις ακραίες απόψεις ότι οι Αυστραλοί χρησιμοποιούνται μαζικά ως "πειραματόζωα", το αρμόδιο υπουργείο της Αυστραλίας επιμένει ότι οι "πράσινες" λάμπες είναι ασφαλείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κομισιόν με την οδηγία της 244/2009 έβαζε τέρμα στις παλιές λάμπες φωτισμού και τις αντικαθιστούσε με τις μοντέρνες και οικολογικές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Κρίστοφ Μάιρ, στο ντοκιμαντέρ του "Bulb fiction" επιχειρεί να αποδείξει πως η οδηγία για την απόσυρση των κλασικών λαμπτήρων έγινε κατ’ επιταγήν της βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: