Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αυστραλία: Μείωση της ανεργίας, αύξηση των απολύσεων

Στο 5.1% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία τον μήνα Ιανουάριο, μείωση η οποία θεωρείται προσωρινή, καθώς οι περισσότερες εταιρείες της χώρας προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για τον μήνα Ιανουάριο, δημιουργήθηκαν 46.300 νέες θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 34.000 ήταν μερικής απασχόλησης και οι 12.300 ολικής απασχόλησης. Εκτιμάται πάντως ότι η μείωση αυτή θα είναι προσωρινή καθώς τις τελευταίες μέρες πολλές εταιρείες ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις.
Μόλις σήμερα η εταιρεία Qantas ανακοίνωσε ότι θα μειώσει 550 άτομα του προσωπικού της καθώς τα κέρδη της στο τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν 83% και περιορίστηκαν στα 42 εκατομμύρια δολάρια.

Τα νέα στοιχεία για την μείωση της ανεργίας αύξησαν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο, ενώ το δολάριο Αυστραλίας συνέχισε την ανοδική του πορεία και έφτασε στα 1.074 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Την ίδια στιγμή όλες οι μεγάλες αυστραλιανές τράπεζες ανακοινώνουν μεγάλα κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο αλλά και μαζικές απολύσεις.

Οι αυστραλιανές τράπεζες υποστηρίζουν ότι έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση χρέους της ευρωζώνης καθώς τους κοστίζει ακριβότερα η άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντλούν ετησίως 100 δισ. δολάρια από το εξωτερικό, κυρίως από την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: