Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Στην Αυστραλία, λαμπερό τανγκό από την Αφροδίτη

Οι Αυστραλοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία από τις σπανιότερες εκδηλώσεις για το αστρονομικό ημερολόγιο - τη διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον ήλιο.

Το φαινόμενο αυτό, που είναι αρκετά σπάνιο και ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν με μυστικιστικό δέος, είχε συμβεί το 2004 (και πιο πριν τα έτη 1639, 1761, 1874 και 1882) και δεν θα ξανασυμβεί ποτέ πριν το 2117.

Η Αφροδίτη θα φαίνεται σαν μια μικροσκοπική κινούμενη μαύρη κουκίδα πάνω στον τεράστιο ηλιακό δίσκο, καλύπτοντας μόλις το 0,1% της επιφάνειάς του.

Το φαινόμενο θα αρχίσει περίπου 08:16 π.μ. και θα λήξει έξι και μισή ώρες αργότερα (περίπου 14:44).

Επιστήμονες από το Σύδνεϋ εφιστούν την προσοχή του κοινού ότι αυτό το σπάνιο φαινόμενο θα πρέπει να το παρακολουθήσουν με ασφάλεια μόνο μέσα από ένα ηλιακό τηλεσκόπιο, κιάλια ή ειδικά γυαλιά ηλίου.

Σημαντική λεπτομέρεια:
Το 1768, το βρετανικό Ναυαρχείο όρισε ως αποστολή στον Κουκ, υποπλοίαρχο τότε στον βαθμό, να ηγηθεί επιστημονικής αποστολής στη νήσο Ταϊτή του νότιου Ειρηνικού, για να εγκαθιδρύσει αστρονομικό παρατηρητήριο. (Στη συνέχεια ανακάλυψε την Αυστραλία για λογαριασμό των Βρετανών). Η αποστολή τους ήταν να παρατηρήσουν μια σπάνια διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από το δίσκο του Ηλίου.

Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 12 Αυγούστου 1768 με το πλοίο «Endeavour» και έφτασε στην Ταϊτή στις 13 Απριλίου 1769. Στις 3 Ιουνίου 1769, ο Κουκ είχε μετρήσει επιτυχώς τον χρόνο διέλευσης της Αφροδίτης. Με αυτόν τον τρόπο βοήθησε τους επιστήμονες να βελτιώσουν την αντίληψή τους για το μέγεθος του ηλιακού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: