Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Όχι στα πυρηνικά, ναί στα μπικίνι!

Θυμηθείτε κι ευχηθείτε Χρόνια Πολλα!
Σήμερα 21 Μαίου γιορτάζουν η Ελένη, η Ελεάννα, η Ελεωνόρα, η Μαριλένα, η Λενγκω, η Κωσταντίνα, η Κωστούλα, η Ντίνα, ο Κωνσταντίνος, ο Κώστας, ο Κωστής και η Νάντια.
Σαν σήμερα το 428 π.X. γεννήθηκε ο φιλόσοφος Πλάτωνας.

Την ίδια μέρα το 1956,  πραγματοποιείται στα νησιά Μπικίνι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τη νησίδα.

Στις μέρες μας οι ντόπιοι εκμετάλλευονται  την περιοχή καλώντας επισκέπτες απ' όλον τον κόσμο για να δουν στο βυθό μερικά από τα γνωστότερα πολεμικά πλοία της ιστορίας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες της πυρηνικής βόμβας. Ξεχωρίζει το κουφάρι του αεροπλανοφόρου Saratoga, μήκους 830 ποδών, και το Nagato, η ναυαρχίδα του ιαπωνικού ναυτικού. Ακόμα το θωρηκτό Arkansas και το υποβρύχιο Pilotfish, δίπλα σε υφάλους. Κουφάρια τα οποία παρέμεναν αθέατα για περισσότερο από 40 χρόνια, περιστοιχισμένα από όλων των ειδών τα ψάρια και κοραλλιογενή συμπλέγματα.

Σημαντικη λεπτομέρεια:
Από τη νησίδα αυτή πήρε το όνομά του το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, που σχεδίασε ο γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ, σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.
Ο σχεδιαστής του προέβλεψε ότι ο ντόρος που θα έκανε η εμφάνιση της δημιουργίας του στις γαλλικές πασαρέλες θα ισοδυναμούσε με την ένταση της ατομικής βόμβας που έπεσε στο ομώνυμο νησί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: