Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων, στη χώρα με τα λιγότερα πάρκα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων σήμερα!
Γιορτάζεται στις 24 Μαΐου, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία.
Τη μέρα αυτή τη θυμούνται κάθε χρόνο, από το 1999, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη γνωριμία τους με τους εναπομείναντες αστικούς βιότοπους.

Σημαντική λεπτομέρεια:
Η Αθήνα διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ η Αθήνα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της.

Θυμίζω:
Το Σύδνεϋ, θα μπορούσε να παινεύεται ότι είναι μια «πόλη κήπος» με τόσα πολλά υπέροχα πάρκα και τεράστιες πράσινες εκτάσεις.
Ίσως ακούγονται ουτοπικά αυτά για την Ελλάδα, όμως οι Βοτανικοί κήποι βρίσκονται στις παρυφές του επιχειρηματικού κέντρου της πόλης, ακριβώς κάτω από τους ουρανοξύστες.

Μου έκανε εντύπωση που έβλεπα τους γραβατωμένους επισκέπτες να χαλαρώνουν στο διάλειμμα της δουλειάς και να κάνουν ένα πικ νικ στο μέσον της ημέρας. 
Σ αυτά τα μεγάλα λιβάδια, άλλοι έπαιζαν ποδόσφαιρο, κάποιοι νεαροί μαθητές καθόταν στο γρασίδι η ήταν ξαπλωμένοι χρησιμοποιώντας τις σάκες για προσκέφαλο. Επιχειρηματίες με σκούρα κουστούμια διάβαζαν μυθιστορήματα καθισμένοι στα παγκάκια, ενώ κάποια άλλοι στο διάλλειμα της δουλειάς το ρίχνουν στο jogging.

Δεν υπάρχουν σχόλια: