Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η πρώτη αεροπειρατία έγινε το 1948 στη Θεσσαλονίκη

Σαν σήμερα, το 1948, εκδηλώνεται η πρώτη αεροπειρατεία στην Ασία.
Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της "Cathay Pacific".
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη του πληρώματος, το αεροπλάνο συντρίβεται. Σκοτώνονται όλοι, πλην του αρχηγού της συμμορίας.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατία έγινε τον Φεβρουάριος του 1931, στο Περού, ενώ τον Αύγουστος του 1960, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροπειρατεία στην Σοβιετική Ένωση, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.
Μια από τις πρώτες αεροπειρατίες παγκοσμίως συνέβη στην Ελλάδα την εποχή του εμφυλίου! Οι δράστες της  ήταν Θεσσαλονικείς.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1948, έξι μαθητές Γυμνασίου που επιβαίνουν σε αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με σουγιάδες και ένα μπουκάλι γκαζόζας, μπήκαν στο πιλοτήριο και ζητούν την προσγείωση του σκάφους αντί στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, στο Βελιγράδι.
Το αεροπλάνο τελικά προσγειώθηκε 60 χλμ. έξω από τα Σκόπια.
Δράστες της παράτολμης και πρωτοφανούς αυτής απόδρασης, που προκάλεσε κατάπληξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ήταν οι αδελφοί Αλέξανδρος και Χαράλαμπος Κουφοδάκης (21 και 23 ετών αντίστοιχα), ο Αχιλλέας Κελτιμλίδης (19 ετών), ο Γεώργιος Κέλας (17 ετών), ο Σπύρος Χειλμιάδης (19 ετών) και ο Αντώνιος Βογιάζος (18 ετών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: