Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Aφροδισιάς, η πόλη των γλυπτών

Σήμερα, 21 Ιουνίου, γιορτάζουν ο Αφροδίσιος και η Αφροδισία!
Με το όνομα  Αφροδισιάς υπάρχει αρχαία πόλη στην Τουρκία, 223 χλμ.ανατολικά από τη Σμύρνη και 166 από το Κουσάντασι και περίπου 100 χλμ. στη νοτιοδυτική ακτή της Μικράς Ασίας.
Ήταν η πρωτεύουσα της Καρίας και δημιουργήθηκε από τη συνένωση της παλαιότερης Νινόης με τη γειτονική Πλάρασα.Προηγουμένως είχε κι άλλα ονόματα: Σούδα, Λελέγων πόλις και Μεγαλόπολις.
H πόλη, όπως φανερώνει και το όνομά της, ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα για τη λατρεία της Aφροδίτης.

H ακμή της τοποθετείται κυρίως στη Ρωμαϊκή εποχή. Μάλιστα ο οίκος των Ιουλίων ξεχώριζε την πόλη από όλες τις πόλεις της Καρίας επειδή θεωρούσε ότι η δυναστεία τους καταγόταν από τη θεά Αφροδίτη, και ήδη από την εποχή του Οκτάβιου Αυγούστου της απένειμε προνόμια, τα οποία επικυρώνονταν και επεκτείνονταν από τους επόμενους Ρωμαίους αυτοκράτορες.

Κατά την Αυτοκρατορική εποχή και την Ύστερη Αρχαιότητα, η Αφροδισιάς ήταν γνωστή για τα γλυπτά της, τα οποία μάλιστα, όταν ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1960 από τον αρχαιολόγο Kenan Erim, προκάλεσαν ενθουσιασμό μεταξύ των επιστημόνων, που κάνουν πια λόγο για τη «σχολή γλυπτικής της Αφροδισιάδος». Γλυπτά της Αφροδισιάδος βρέθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο, ιδιαίτερα δε στη Ρώμη, και αποτελούν το ωραιότερο δείγμα υστερορωμαϊκής γλυπτικής της Μεσογείου.
Από την παλιά δόξα της πόλης σώζονται ένα θέατρο 10.000 θεατών (φωτό επάνω αριστερά), ένα ωδείο κι ένα στάδιο- το ωραιότερο του κόσμου. Στην αρχή της Βυζαντινής εποχής, για να εξαλειφθούν οι μνήμες της ειδωλολατρείας η πόλη πήρε το όνομα Σταυρούπολις και έγινε Επισκοπή και ο ναός της Αφροδίτης μετατράπηκε σε εκκλησία. Ως μητρόπολη η Αφροδισιάδα λεγόταν Καρία.

Τα αρχαία ερείπια εκτείνοντα έξω από το χωριό Geyre. Αξίζει να πάτε πάνω από το θέατρο στην Ακρόπολη, απ' όπου θα έχετε μια πανοραμική εικόνα. Εκεί βρέθηκαν ερείπια του 2.800-2.200 π.Χ.

Βόρεια του Ωδείου (φωτό αριστερά), που χτίστηκε στα τέλη του 2ου μ.Χ. αι., βρίσκεται ο Ναός της Αφροδίτης, που χτίστηκε τον 1ο π.Χ. αι. πάνω σε αρχαιότερα ιερά. Από τους 40 κίονες του ναού σώζονται μόνο 14.

Αξιόλογα είναι τα Λουτρά του Θεάτρου, όπου υπάρχουν μεγάλες παραστάσεις με ανάγλυφους Έρωτες, λοντάρια και ελάφια, σε μια πύλη που στην κορυφή του θόλου της είχε μια κεφαλή Μέδουσας. Ακριβώς πριν από τα λουτρά του Αδριανού (που διέθεταν πισίνες), υπάρχει η στοά του Τιβέριου, όπου βρέθηκε ένα πελώριο άγαλμα μιας θεάς και υπήρχαν καταστήματα και αφοδευτήρια.



Το στάδιο (φωτό αριστερά) είναι άθικτο. Με χωρητικότητα περίπου 20.000 θεατών, ο στίβος του έχει μήκος 250 μ., 34 μ. πλάτος και 22 σειρές κερκίδων.

Φυσικά, δεν θα φύγετε από εδώ αν δεν επισκεφθείτε το Μουσείο, όπου θα δείτε κεραμεικά, νομίσματα, γλυπτά και αγάλματα. Τα πιο αξιόλγα είναι μια κεφαλή του Δομιτιανού, την κεφαλή του Μιθριδάτη και το άγαλμα της Νίκης που χορεύει. ΕΔΩ, βίντεο για την πλούσια ιστορία της χαμένης Αφροδισιάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: